Direct naar artikelinhoud

Minstens 135 Indische grienden sterven op strand van West-Australië

Archiefbeeld.Beeld REUTERS

Op het strand van de Australische westkust zijn vrijdag minstens 135 Indische grienden gestorven, nadat er zo'n 150 exemplaren aangespoeld waren. Dat schrijven lokale media. 

De dieren werden deze ochtend opgemerkt door vissers in Hamelin Bay, ongeveer 315 kilometer van Perth. 

"Helaas strandden de meeste walvissen afgelopen nacht op droog land, waardoor ze het niet hebben overleefd", zei Jeremy Chick van het ministerie van Visserij. 

Vijftien grienden die zich in het ondiepe water bevinden, zijn wel nog in leven, en de autoriteiten zullen hen in de late namiddag naar het diepe water proberen krijgen. "De reddingsoperaties zullen bemoeilijkt worden door de verslechterende weersomstandigheden. We moeten ook ieders veiligheid kunnen garanderen vooraleer we de walvissen verplaatsen", aldus Chick.

De stranden in het gebied zijn gesloten en de lokale autoriteiten hebben ook een haaienalarm afgekondigd, omdat de dode en stervende dieren haaien kunnen lokken

De stranden in het gebied zijn gesloten en de lokale autoriteiten hebben ook een haaienalarm afgekondigd, omdat de dode en stervende dieren haaien kunnen lokken. "Hoewel het niet ongewoon is dat haaien aanwezig zijn voor West-Australië doorheen het jaar, moeten mensen extra voorzichtig zijn tot het incident is opgelost", klonk het in de waarschuwing.

De karkassen van de dode dieren werden verwijderd, en autoriteiten namen DNA-stalen om uit te kunnen maken waarom de dolfijnen zijn gestorven.