Direct naar artikelinhoud
Interview

Rode Duivel Vincent Kompany gelooft in wereldtitel: "Er zijn verschillende wegen naar succes"

Rode Duivel Vincent Kompany gelooft in wereldtitel: "Er zijn verschillende wegen naar succes"
Beeld BELGA

Als perschef Stefan Van Loock verdediger Vincent Kompany (31) neerzet, is elke journalist blij. Want: goede quotes verzekerd. Ook dit keer in Tubeke, waar de Rode Duivels de oefenmatch tegen Saudi-Arabië voorbereiden.

Het volk heeft twijfels: blijf jij een heel WK fit?

Kompany: "Rationeel gezien vind ik dat terecht, maar ik twijfel niet, ondanks het verleden. Ik ben een optimist. Elke ochtend sta ik op met het gevoel dat het een perfecte dag wordt. Dat geldt ook voor het WK en mijn lichaam. Mijn attitude bestaat erin te geloven dat we met deze groep kunnen winnen."

Sorry, maar het lijkt een gebrek aan gezond verstand. Je bent zo vaak out.

(lacht) "Het is dankzij die mentaliteit dat ik er nog steeds sta."

Wil jij de pessimisten het tegendeel bewijzen?

(haalt de schouders op) "Ik ben altijd gemotiveerd, bij complimenten en kritiek. Zelfs nog meer bij dat tweede. Ach, ik snap de vragen, maar ik ben er niet mee bezig."

Bestaat de mogelijkheid dat jij, als gevolg van je blessures, frisser zult zijn in Rusland?

(tot de betrokken journalist) "Jij bent positief, daar hou ik van. Ik hoop het in elk geval. Net zoals ik hoop dat deze korte break ons op lange termijn deugd zal doen. Ik vind het overigens een heel goed idee om tijdens deze stage maar één oefenduel af te werken, want dat lichter programma kan ons helpen."

Tegen Saudi-Arabië. Moeten jullie niet gewoon topmatchen spelen?

"We kunnen tegen pakweg Brazilië of Spanje spelen, maar wat brengt dat elke speler individueel bij? Er zijn verschillende wegen naar succes. Ik heb liever geen stress en volledige focus tijdens de trainingen. Trouwens, we hebben nog een wedstrijd tegen Portugal op het programma. Ik denk dat we een goed evenwicht hebben."

'Weet je wat me trots maakt? Dat een uitschakeling in de kwartfinale een ontgoocheling is geworden voor ons land'

Wordt dit WK het hoogtepunt van een gouden generatie?

"Dat zou moeten, al zijn de meeste sterkhouders nog jong. Niet iedereen zal plots wegvallen. Weet je wat me trots maakt? Dat een uitschakeling in de kwartfinale een ontgoocheling is geworden voor ons land. Dat toont aan dat we erg ambitieus zijn en mogen dromen van meer."

Sta jij voor je beste toernooi ooit?

"Ik heb ervaring. Mocht ik tot mijn 55ste kunnen spelen, dan zou dat een nog groter wapen zijn. En ik zal me prima voorbereiden. Het komt goed."

Ook met de defensie? De interlands tegen Mexico en Japan brachten verdedigende problemen aan het licht.

"Ik baseer me liever op officiële dan op vriendschappelijke wedstrijden. Oefenduels zijn moeilijk: in de eerste 45 minuten speelt een typeploeg, nadien volgen er zes à zeven wissels en vallen alle tactiek en ritme weg. Er schiet niks meer over. Een verdediging is daar onvermijdelijk het slachtoffer van. (denkt na) Er is voldoende kwaliteit en ervaring. Zeker."

Als jullie wereldkampioen worden, krijgt elke speler 445.000 euro.

(onderbreekt en lacht) "Je weet meer dan ik. Ach, hoe meer geld, hoe beter, want ik stort elke euro integraal naar het goede doel. Als dat geen reden is om te supporteren."

Wordt Rusland jouw laatste grote toernooi?

"Ik wil er geen soap van maken, maar ik zal die beslissing niet in twee seconden nemen. Ik weet het nog niet. Zodra dat wel het geval is, zal ik rechtuit zijn en open communiceren."

'Kunst, in welke vorm ook, kun je simpelweg niet limiteren. Er zal ook altijd een debat zijn over wat je mag verkondigen en wat niet'

Over soaps gesproken: hoe heb jij de hectiek beleefd omtrent de omstreden rapper Damso, die het WK-lied zou maken?

"Dit is typisch 'ons'. Alleen wij kunnen ons in zo'n situatie manoeuvreren. Kunst, in welke vorm ook, kun je simpelweg niet limiteren. Er zal ook altijd een debat zijn over wat je mag verkondigen en wat niet. Die twee gaan niet samen. Het is surrealistisch dat de federatie deze hectiek niet kon voorzien op het moment dat ze besloot dat hij een uithangbord van de KBVB moest worden. Die artiest is finaal de grootste winnaar. Wat een publiciteit, zeg."

Hoe zou jij dit aangepakt hebben?

"De belangrijkste regel bij mij zou zijn: ik moet naar het lied kunnen luisteren met mijn ma, mijn pa, mijn grootouders en misschien mijn kinderen in de wagen. Als dat lukt, ben je op de goede weg om iemand te vinden die het hele land kan vertegenwoordigen. Ik blijf het oprecht grappig vinden. Men had dit moeten aanvoelen."

Zoals jij het aanvoelde?

"Natuurlijk. Voor alle duidelijkheid: ik wil niet zeggen dat ik die artiest niet mag."

Als je het zag aankomen, waarom heb je dan geen initiatief genomen?

"Ik heb dat al genoeg gedaan. Het is niet mijn taak om het beleid van de federatie te bepalen. Ik heb ook nog bezigheden bij mijn club."

Het zijn inderdaad cruciale weken bij Manchester City. Jullie kunnen kampioen worden en treffen Liverpool in de Champions League. Voel je druk?

(knikt) "Wat we bereiken, zal de sfeer van de komende vier maanden bepalen. De titel is nog niet binnen – mensen denken dat dat morgen al het geval zal zijn – maar we hebben wel de mogelijkheid om te focussen op de Champions League. Dat wordt allerminst makkelijk. Liverpool is de enige ploeg die ons dit seizoen kon kloppen in de Premier League."

De voorbije jaren lukte het niet in Europa. Waarom nu wel?

"We hebben stappen gezet, gewoon omdat we beter spelen. Dat is geen garantie. Liverpool heeft 50 procent kans om de halve finale te bereiken."

Wat zou Champions League-winst voor je betekenen?

"Ik overdrijf nu, maar het zou bij wijze van spreken genoeg voldoening brengen voor vijf jaar. Ik herhaal: ik ben een optimist. Elke dag vertel ik mijn dochter dat ze alles kan bereiken wat ze wil. Dat geldt ook voor voetballers: we kunnen alles winnen. Ook met de Rode Duivels."