Direct naar artikelinhoud
ECB

Einde van een tijdperk: Europese Centrale Bank draait geldkraan dicht

De ECB-hoofdzetel in Frankfurt.Beeld AFP

Eind deze maand stopt de Europese Centrale Bank met geld pompen in de Europese economie. Dat bevestigt het ECB-bestuur. Sinds 2015 kocht de ECB maandelijks miljarden aan obligaties om de groei te bevorderen na de financiële crisis. De lage rente blijft echter ongewijzigd.

Op het hoogtepunt van de ‘ECB-bazooka’, zoals het programma werd genoemd, pompte hoofdzetel Frankfurt maandelijks 60 miljard euro in de economie. Tot en met deze maand is dat nog 15 miljard euro. Met het stopzetten van het aankoopprogramma komt een einde aan een economisch, maar controversieel tijdperk.

Centraal bankier Mario Draghi lanceerde het programma in 2015 om de noodlijdende Europese economie aan te zwengelen. Zo moest het programma vooral de inflatie opdrijven tot net onder 2 procent. Dat betekent dat het leven elk jaar 2 procent duurder moest worden. Een te lage inflatie, of zelfs deflatie waarbij het leven goedkoper wordt, is remmend voor de economische groei omdat aankopen en investeringen vaker uitgesteld worden.

Lees ook

Europese Centrale Bank bergt geldpers op, maar wat betekent dat voor uw spaargeld?

Lage rente blijft

Samen met het opkoopprogramma vijzelde de ECB de rente naar een historisch laag dieptepunt, waardoor spaargeld amper nog iets opbrengt bij de bank.  Die rente zal echter nog zeker tot na de zomer van 2019 ongewijzigd blijven.

Het belangrijkste rentetarief blijft op 0 procent hangen, een historisch dieptepunt dat al sinds maart 2016 ongewijzigd is. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank en dat daardoor ook de rente op spaarboekjes laag blijft. 

ECB-voorzitter Mario Draghi was de architect van het programma.Beeld AP

Uit het archief

• Het ‘geheimzinnige’ geldbeleid van de ECB, voor u uitgelegd door econoom Paul De Grauwe.

• De bazooka van Draghi schiet uw spaarboekje aan flarden: De impact van de zogeheten bazooka van de ECB werd forser dan verwacht. Dat heeft tot op vandaag ook een invloed op uw spaarboekje.

• Er was een tijd dat centrale bankiers anonieme boekhouders waren. Grijs, saai, en vooral onbekend. Tijdens de crisis keek de hele wereld naar Janet Yellen en Mario Draghi als waren het mythische goden. Centrale bankiers gingen van anonieme boekhouders naar sterren, maar bleven altijd almachtig

• Waarom geeft de ECB het geld niet gewoon rechtstreeks aan de burger?