© Joren De Weerdt

Zangeres Mieke laadt haar lichaam en geest op tussen wijnranken in haar eigen dorp

Als zangeres Mieke bij haar in de buurt een fietstocht maakt, rijdt ze dwars door het decor van haar eigen videoclips. “Bijna al mijn clips zijn opgenomen in en rond Herselt”, zegt ze. “Waarom zou ik het ver gaan zoeken als er hier bij mij thuis zo veel mooie plekjes te vinden zijn?”

EDDY MEULEMANS

Mieke Gijs (61) uit Arendonk, die vandaag in Herselt woont, veroverde in 1974 de harten van Vlaanderen en Nederland met de onsterfelijke klassieker Een kind zonder moeder is als een vaas zonder bloemen. Het is tot vandaag haar grootste hit. Intussen staat ze al vijftig jaar op het podium en heeft ze nog tientallen andere hits gescoord: als soloartiest, maar ook samen met bekende en minder bekende Vlaamse zangers, onder wie Vader Abraham, Bart Kaëll en sinds vorig jaar ook met countryzanger Bandit. De debuutsingle van het duo Mieke & Bandit, een bewerking van If I Need You van Veerle Baetens en Johan Heldenberghs van The Broken Circle Breakdown, was meteen een schot in de roos. Als ik eenzaam ben, zo heet het liedje, veroverde de hitparades in Vlaanderen en Nederland. De bijbehorende clip, gefilmd te midden van de maïsvelden in Herselt, werd op muziekzender Ment TV zelfs uitgeroepen tot beste videoclip van het jaar.

In het decor van de bekroonde clip heeft Mieke voor ons een fietsroute van 34 kilometer uitgestippeld: dwars door de velden en de bossen in Herselt, Westerlo, Laakdal en Averbode. Het mooiste plekje onderweg is ook haar favoriete stopplaats: wijndomein Ten Kapittelberg in Herselt. “Tot voor enkele jaren, toen mijn man nog topfit was, reden we er in de zomer bijna wekelijks naartoe om er samen een lekker fris wijntje van het huis te drinken”, zegt Mieke. “Op het terras, tussen de wijnranken, kwamen we helemaal tot rust, zodanig zelfs dat we ons ’s avonds vaak nog moesten reppen om op tijd thuis te geraken om het avondeten te maken. Vooral de Witte Kapittel, een droge witte wijn, is fantastisch. Ik vind het altijd straf dat je zo dicht bij huis zo’n lekkere wijn kunt maken.”

Bart Kaëll

Ook het wijndomein zelf is prachtig: zo mooi dat ze ook hier ooit een videoclip opnam. “De beelden bij het liedje Onder de blauwe lucht van Parijs, een duet met Bart Kaëll, zijn hier gemaakt: tussen de wijnranken op de zonovergoten Kapittelberg. De clip is ingeblikt op minder dan 4 kilometer van mijn eigen huis, maar je waant je helemaal in het zuiden van het Frankrijk.”

Mieke is een ‘Kempen-lover’. “Ik zou nergens anders willen wonen dan hier in de Kempen”, zegt ze. “Ik hou van de mentaliteit van de Kempenaren. De mensen zijn hier warm en gemoedelijk, maar ook puur. Ze zijn nooit uit de hoogte, altijd gewoon: écht Kempens. Ook het landschap is hier wondermooi. Als ik buitenkom, zit ik meteen in de bossen en de natuur. Ik ga heel graag op vakantie, maar ik ben ook altijd heel blij als ik weer thuis ben.”

Haar geliefkoosde vakantiebestemming is Lanzarote, een van de Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan: zon en zee zijn haar vaste vakantie-ingrediënten. “De zee zien vanuit mijn hotelkamer, dat is vakantie voor mij. De golven mogen zelfs gerust tot tegen het raam bonken. Hoe dichter de zee, hoe liever.”

Toch mag Mieke voorlopig nog niet aan vakantie denken, want haar agenda voor deze zomer staat nog boordevol met optredens op festivals, markten en kermissen, maar ook op privéfeestjes en in kleinere zalen in heel Vlaanderen en Nederland. De drukste tijd van het jaar is december. Van 1 tot 22 december heb ik alle dagen wel ergens een kerstconcert: ofwel in gasthof De Kaasboeren in Mol-Postel ofwel in een of andere kerk in Vlaanderen of Nederland. Ik laad er mijn lichaam speciaal voor op tegen dan, door vooraf heel goed te rusten. Tja, ik ben geen 18 jaar meer.”

Vaste schare fans

Toch denkt ze nog niet aan stoppen: ten behoeve van haar fans, maar ook voor haarzelf. “Ik heb een vaste schare fans die me overal volgen”, zegt Mieke. “Of ik nu hier in de buurt moet optreden of aan zee of in het uiterste noorden van Nederland: ze zijn er altijd en overal. Maar zelf wil ook helemaal nog niet aan mijn pensioen denken. Daarvoor doe ik mijn job nog veel te graag. Een leven zonder muziek? Dat kan ik me echt niet voorstellen. Het zou ook maar saai zijn voor mij, denk ik. Sinds ik op mijn elfde door de nonnetjes in de Sint-Claraschool in Arendonk geselecteerd werd voor een zangwedstrijd in Arendonk, maakt muziek vast deel uit van mijn leven. Zingen en liedjes maken zijn de vitaminen voor mijn lichaam en geest.”