Politie valt binnen bij MSK in Gent na mogelijk vervalste kunst

© BELGA

Het parket heeft huiszoekingen uitgevoerd bij het MSK in Gent en op verschillende andere plaatsen. Dat bevestigt een woordvoerder van het parket aan Vtm Nieuws. Speurders vermoeden dat de directrice documenten achtergehouden heeft die de echtheid van de omstreden collectie Russische kunst van het echtpaar Toporovski.

adm

Nadat de stad Gent op 21 februari de bruikleenovereenkomst stopzette, is de eigenaar van de collectie, Igor Toporovski, de werken opnieuw komen ophalen. De collectie was bijzonder omstreden omdat de werken mogelijk vervalst zijn. Het museum heeft steeds volgehouden dat de werken gescreend zijn op echtheid en dat de eigenaar steeds de nodige certificaten heeft kunnen voorleggen.

Nu heeft het parket een huiszoeking laten uitvoeren in het kader van het onderzoek naar die collectie. Indien deze daadwerkelijk vervalst zijn, moet de politie beslag leggen op de werken. Speurders verzegelden computers en hebben documenten opgevraagd.

Eerder werd de directrice van het museum al aan de kant geschoven. Een externe audit moet duidelijkheid verschaffen over haar toekomst binnen het museum. De Zegher werd geschorst nadat bekendraakte dat ze gelogen had over experts die de echtheid van de collectie zouden onderzocht hebben. Beide aangehaalde experts zeggen nooit gecontacteerd te zijn geweest door De Zegher.

LEES MEER. Russische kunstschandaal: “Bewust van reputatieschade, maar wil ook niet overdramatiseren”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen