Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Afscheid in schoonheid voor Roger Vanden Stock

Een geëmotioneerde Roger Vanden Stock applaudisseert voor zijn club. Hij was voorzitter van RSCA sinds 1996. Zijn opvolger Marc Coucke zit naast hem in de tribune.Beeld Photo News

Roger Vanden Stock kreeg het afscheid dat hij verdiende bij Anderlecht. Misschien zonder sprankelend voetbal, maar wel met een ploeg die met tien en later zelfs negen vocht, streed en won. Antwerp moet tevreden zijn met play-off 2.

De harde kern ontrolde voor de wedstrijd een prachtige tifo met de beeltenis van Roger en vader Constant Vanden Stock, verwijzing naar de brouwerij incluis. Vanden Stock ging het publiek voor de aftrap zelf bedanken met een ereronde. Op de tonen van zijn lievelingslied 'Sultans of Swing' van Dire Straits nam de 75-jarige voorzitter een afscheid van 5 minuten en 48 seconden langs de tribunes.

Daar zat trouwens nog veel schoon volk voor de laatste officiële match van de president. Pär Zetterberg, Vanden Stocks geestelijke zoon, gaf de aftrap. Nicolas Frutos tekende present, net als Paul Van Himst en zowat het voltallige bestuur dat de voorzitter al die jaren heeft gesteund. Vanden Stock, die het niet droog hield, vertrekt nu op een wekenlange vakantie met zijn familie.

Rood voor Dendoncker en Trebel

Anderlecht lijkt net op tijd klaar voor play-off 1. "We hebben serieuze stappen voorwaarts gezet", knikte coach Hein Vanhaezebrouck. Anderlecht speelde na twee minuten met een man minder (rood voor Dendoncker). Tien minuten voor tijd moest ook Trebel naar de kant. En toch won het met 2-1. Het resultaat op zich en de manier waarop betekenen een serieuze boost voor Vanhaezebrouck en zijn mannen. Zeggen dat de puzzel van paars-wit nu plots helemaal in elkaar is gevallen, zou overdreven zijn. Maar het moet een opluchting zijn voor de coach en de nieuwe eigenaar om te zien dat de puzzelstukjes nog allemaal in de doos liggen.

Vanhaezebrouck: "We zijn zeer gedisciplineerd gebleven. We hebben nooit het geloof verloren, zakten niet te diep in en bleven de tegenaanval zoeken. En vooral: we hebben de bal zo veel mogelijk in de ploeg proberen te houden."

Zeggen dat de puzzel van paars-wit nu plots helemaal in elkaar is gevallen, zou overdreven zijn

Daar zie je de vooruitgang het meeste. De rust aan de bal. De intentie om uit te voetballen. En als dat niet het geval was, trok Vanhaezebrouck zelf aan de noodrem. "In het begin vertrokken er nog enkele lange ballen richting Teodorczyk. Daar heb ik direct op gereageerd. We hebben technische spelers, die moeten in de combinatie voetballen."

Zo slaagde Anderlecht erin Antwerp opzij te zetten. Het testosteronvoetbal van een ploeg die een unieke kans kreeg om alsnog in play-off 1 te geraken, deed paars-wit alleen in de eerste helft wat wankelen. Na rust had de thuisploeg de volledige controle. Kums verdeelde, Trebels bobijntje bleef maar gaan, Teodorczyk scoorde weer maar eens - zes goals in drie matchen. Marc Coucke, de Poolfluisteraar op de tribunes, klapte tevreden mee.

Titel bij mirakel

"Dit Anderlecht is de laatste weken zo geëvolueerd dat het zijn spel kan opdringen aan de tegenstander", zag Vanhaezebrouck. "Dat zat er voordien nooit in. In de eerste match waarin ik op de bank zat, tegen PSG, was het ook goed. Maar in die periode moesten we het hebben van hoog druk zetten op de juiste momenten. Nu kunnen we zelf het spel veel beter maken."

Zonder dat daar een karrenvracht aan kansen uit voortkwam. Normaal, zei Vanhaezebrouck. "Als je met een mannetje minder bent, speel je niet noodzakelijk minder goed. Maar je komt wel een speler tekort in de box van de tegenstander."

Wat Vanhaezebrouck ook met veel plezier in zijn achterzak zal steken: op vlak van mentaliteit en het collectief plichtsbewustzijn was er helemaal niets op aan te merken. Met zijn tienen en later met negen vocht paars-wit voor elke morzel grond. "Een positieve evolutie", knikte de coach. "Ik zeg niet dat er geen cohesie was, maar er was ruimte voor vooruitgang. Ik zie spelers die veel beter zijn dan enkele maanden of weken geleden. Hierop kunnen we voortbouwen. Ik ben er zeker van dat we sterker zullen terugkomen van onze stage."

Wat Vanhaezebrouck ook met veel plezier in zijn achterzak zal steken: op vlak van mentaliteit en het collectief plichtsbewustzijn was er helemaal niets op aan te merken

Of dat zal volstaan voor een onverhoopte titel, valt te betwijfelen. Bij de start van de play-offs bedraagt de kloof met Club Brugge zes punten. Vanhaezebrouck moet toegeven dat de titel pakken "een mirakel" zou zijn.

Maar, zei hij, er is hoop. Met dank aan de sterke bezetting van play-off 1. "Alle grote ploegen doen mee, zo heb ik het graag. Anders had Club wellicht bijna alle wedstrijden gewonnen. Nu zullen ze meer punten laten liggen. Ik zie geen enkele ploeg 25 punten pakken. Dat geldt natuurlijk ook voor ons. Maar laat ons hopen dat we het snel spannend kunnen maken."