IN BEELD. In Noorwegen opent deze lente grootste onderwaterrestaurant ter wereld
ReizenGastronomie met uitzicht op een betoverende onderwaterwereld: dat is wat het nieuwe restaurant Under in Noorwegen zijn klanten vanaf deze lente belooft. In april gaat daar het grootste onderwaterrestaurant ter wereld open.
Vanachter panoramische ramen van 4 op 11 meter kan je vissen voorbij zien zwemmen terwijl je geniet van culinaire hoogstandjes op je bord. Het gebouw van 34 meter lang lijkt op een halve buis, die deels boven en deels onder water zit. Met muren van bijna een meter dik, is het zodanig ontworpen dat het zwaar weer en een woeste zee moet kunnen weerstaan.
Waterdruk
“De waterdruk is een belangrijk probleem, aangezien we op het laagste niveau 5 meter onder water zitten”, aldus architect Rune Grasdal. “Maar ook de golven zijn niet te onderschatten. De wind en de golven zijn extreem hier. Om al die natuurkrachten te weerstaan is het gebouw licht gebogen.”
Volgens hem zal het meest bijzonder zijn om het restaurant te bezoeken bij stormweer. “Het zal geweldig zijn om het wateroppervlak te zien terwijl het geteisterd wordt door de regen en de golven. Dat zal een erg dramatisch effect geven.”
In het restaurant – dat ontworpen werd door Snøhetta – kunnen tot 100 gasten zitten. Buiten wordt sfeerverlichting aangebracht, zodat er altijd wel iets te zien zal zijn van binnenuit. Op het menu, hoe kan het ook anders, zeevruchten van chef Nicolai Ellitsgaard Pedersen.
Leuk weetje: het gebouw bevindt zich helemaal in de zuidelijke tip van Noorwegen in Båly en zal ook dienen als onderzoekscentrum voor onderwaterleven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
buitenland
Gebouw in Egyptische trekpleister Luxor stort in: Duitse toeriste en twee kinderen komen om
-
PREMIUM
Een reis naar het Zweden van Robbe in ‘Boer zkt vrouw’: is dat duur? Wat is er te zien? Onze reisexpert geeft tips
Boer Robbe in ‘Boer zkt vrouw’ zet Midden-Zweden weer op de kaart als prachtige reisbestemming voor menig Vlaming. Welke vijf highlights moet je gezien hebben in zijn regio? Wat moet je er geproefd hebben? En is Zweden nog altijd zo duur? Onze reisexpert Johan Lambrechts geeft antwoord en deelt twee slimme bespaartips: “Je eet er zo goedkoper dan in heel wat Belgische restaurants.” -
PREMIUM
Zes Europese reisbestemmingen verhogen hun toeristentaks: hoeveel moet jij extra betalen voor jouw vakantie?
Vanaf vandaag moeten dagjestoeristen in Venetië op de 29 drukste dagen 5 euro betalen om de Italiaanse stad te bezoeken. Ook in heel wat andere Europese toeristische trekpleisters zijn dit jaar fors de hoogte ingegaan. Zo kost een weekje Griekenland met het gezin je sinds 1 april al gauw 140 euro extra. Waarom voeren die landen hun toeristenbelasting zo op? Over welke bestemmingen gaat het? Kun je eraan ontsnappen? Onze reisexpert Johan Lambrechts rekent het voor je uit. -
-
HLN Shop
Verleng de levensduur van je e-bike: dit betaal je voor een nieuwe transmissie en een onderhoud
-
PREMIUM
Van AI-gegenereerde commentaren tot e-mailspoofing: zo herken je de meest voorkomende vormen van vakantiefraude
We boeken volop reizen via internet, checken onze vluchten in via apps en zoeken restaurants op basis van online recensies. Maar terwijl technologie ons helpt om makkelijker te reizen, geeft ze ook oplichters nieuwe kansen. Merk je tijdens je digitale zoektocht naar een goede deal een van deze vijf zaken op? Laat je dan vooral niet meeslepen. -
Brussels Airlines en 19 andere vliegmaatschappijen moeten stoppen met ‘groenwassen’
Twintig Europese luchtvaartmaatschappijen, waaronder Brussels Airlines, doen zich groener voor dan ze zijn en misleiden klanten. Ze moeten daarmee stoppen en hun duurzaamheidsclaims binnen dertig dagen aanpassen, zeggen toezichthouders van de Europese lidstaten. Als ze niet gehoorzamen, kunnen ze een boete krijgen. -
HLN Shop
Het graspollenseizoen is officieel begonnen: deze toestellen voorkomen gesnotter
-
Buitenland
Belg (25) al tien dagen in cel na dodelijke steekpartij in mondaine Zwitserse stad
-
PREMIUMreportage
Onze reporter op driedaagse wijntour langs de Costa Brava: “Hier worden 2,7 miljoen kilo druiven verwerkt tot 1,9 miljoen liter wijn en 2,24 miljoen flessen”
Hoe werd een middeleeuws stadje het hart van moderne wijnmakerij? Vulpellac is slecht één van de vele verrassingen die je tegenkomt tijdens een wijntour langs de Spaanse Costa Brava. Een driedaagse reis waarbij ‘hoog ecologisch’ en ‘hypermodern’ gelijk staan aan hoog smaakgehalte. Onze reporter neemt je mee door groene velden, glazen corridoren en ontdekt het geheim achter de unieke wijnen van deze regio. -
Meer dan helft van Belgen kiest reisbestemming op basis van kostprijs
Meer dan de helft van de Belgen (53 procent) geeft aan dat de kostprijs van een vakantie de doorslag geeft bij de keuze van een bestemming. Pas daarna spelen factoren als zon en warmte, bezienswaardigheden, de lokale natuur en de nabijheid van de zee mee. Dat blijkt uit de jaarlijkse vakantiebarometer van Touring. -
Spaargids.be
Waar vind je de hoogste basisrente voor je spaargeld? En waarom kan die info zéér belangrijk zijn?
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJan Verstrepen
Christine Laevers
Eddy van Dorst
CV DL