© BELGA

DISCUSSIE. Vias wil dat je al geflitst wordt vanaf 124 kilometer per uur: een goed idee?

De cruisecontrol instellen en 127 km/u op de snelweg rijden zonder een boete te riskeren. Zo is het nu. Maar verkeersinstituut Vias vraagt die tolerantiegrens voor flitscontroles te halveren, zoals in Nederland. Omdat de meettoestellen nu veel nauwkeuriger werken en omdat het de verkeersveiligheid ten goede komt.

Als er op een snelheidsboete staat dat je 60 km/u reed waar je eigenlijk maar 50 mocht, stond er wellicht op de teller in je auto nog wat meer dan 60 km/u. Bij het flitsen wordt namelijk een tolerantiemarge gehanteerd van 6 km/u tot 100 kilometer per uur en van 6 procent boven 100 km/u.

LEES OOK. Meer dan 127 km/u op autosnelweg en toch geen snelheidsboete? Niet meer als het van Vias afhangt

Vias wil die marge naar beneden zien gaan. Omdat de meettoestellen, zeker de trajectcontroles, veel nauwkeuriger werken dan vroeger. “Op een stuk trajectcontrole van 2 kilometer waar een maximumsnelheid van 50 km/u geldt, is de meetonzekerheid 0,26 km/u. Op een stuk van 15 km snelweg is dat 0,17 km/u. Verwaarloosbaar dus”, zegt Vias.

LEES OOK. Krijgen we na de verkiezingen een rijbewijs met punten? Niet als het van de Waalse partijen afhangt

Ze stellen voor de marge, zoals in Nederland, naar 3 procent of 3 km/u te verlagen. Dat komt erop neer dat je er op de autosnelweg aanhangt vanaf 124 per uur.

Vias wil dat je al geflitst wordt vanaf 124 kilometer per uur: een goed idee?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER