Kamer

Vooruit ontstemd omdat verbod op ‘killer robots’ net voor de eindmeet sneuvelt

Kris Verduyckt.© belga

Een wetsvoorstel van Vooruit dat volledig autonome wapens verbiedt, geraakt niet meer op de agenda van de laatste plenaire vergadering van de legislatuur. Het voorstel kreeg nochtans al groen licht in de Kamercommissie, maar volgens initiatiefnemer Kris Verduyckt blokkeert de N-VA de plenaire stemming.

Belga

De Kamercommissie Landsverdediging stemde vorige maand in met een wetsvoorstel van Verduyckt dat de handel in, het maken van en het inzetten van autonome wapensystemen verbiedt. Die wapens – ‘killer robots’ in het jargon – beslissen zonder menselijke tussenkomst en dus op basis van algoritmes over leven en dood. Verduyckt noemt dat “op ethisch vlak meer dan een brug te ver”.

Op vraag van oppositiepartij N-VA kwam er een tweede lezing. De Vlaams-nationalisten zijn niet overtuigd van de wetgevende kwaliteit van het voorstel, maar vrezen ook dat ons land zo een technologische evolutie misloopt die jobs kan kosten.

In normale omstandigheden is een tweede lezing veeleer een formaliteit. De procedure had vorige week moeten plaatsvinden, maar volgens Vooruit gooide de voorzitter van de Commissie Landsverdediging, N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge, de agenda ineens om waardoor de tekst van Verduyckt helemaal onderaan kwam te staan. Omdat er lang gedebatteerd werd over een liberaal resolutievoorstel over de bewapening van drones, was er geen tijd meer over voor het voorstel over de killer robots.

“Nog nooit meegemaakt”

De tweede lezing had in extremis dinsdag of woensdag kunnen plaatsvinden, maar de Conferentie van Voorzitters, die de werkzaamheden in de Kamer regelt, besliste maandagmiddag volgens Verduyckt om dat niet te doen. Het orgaan besluit in consensus en de N-VA blokkeerde een extra bijeenkomst van de Commissie Landsverdediging, zegt hij.

Verduyckt reageert erg teleurgesteld op die beslissing. Hij verwijt Buysrogge zijn positie als Commissievoorzitter te hebben misbruikt. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt hij. Verduyckt spreekt van een “gemiste kans gezien de internationale context van een toenemende internationale wapenwedloop”.