Weerbericht Weerbericht

Onweer op komst: code geel in Antwerpen en Limburg

© belga

Vandaag zijn er eerst soms brede opklaringen over Vlaanderen en is het overwegend droog, maar al snel trekt een regenzone ons land binnen vanuit Frankrijk. Na de middag is code geel van kracht voor onweer in de provincies Antwerpen en Limburg.

adb, wver
Bron: belga, kmi

Rond de middag trekt een regen- en buienzone ons land binnen vanuit Frankrijk en die trekt vervolgens traag noordwaarts. Het wordt dan vaak zwaarbewolkt met perioden van regen en buien die lokaal met onweer gepaard gaan, meldt het KMI.

Wanneer de neerslagzone het noorden van het land bereikt, komt ze grotendeels tot stilstand waardoor in de gebieden nabij de Nederlandse grens veel regen kan vallen. Tezelfdertijd wordt het aan de achterzijde van de neerslagzone dan opnieuw grotendeels droog met soms brede opklaringen, vooral in de regio’s nabij de Franse grens. De maxima liggen tussen 12 en 15 graden in de Ardennen, rond 17 of 18 graden over het noorden van Vlaanderen en tussen 15 en 17 graden elders.

In de provincies Antwerpen en Limburg is vanaf 14 uur code geel van kracht voor onweer. De waarschuwing geldt tot dinsdagochtend 9 uur.

Vanavond en vannacht valt er over het noorden van Vlaanderen soms nog intense neerslag. Plaatselijk kan er daar (samen met de neerslag van maandagnamiddag) meer dan 25 mm neerslag genoteerd worden over 24 uur tijd. Elders is of wordt het meestal droog met plaatselijk vorming van lage wolken of mist. De minima schommelen tussen 5 en 10 graden in de zuidelijke landshelft en tussen 10 en 12 graden over het noordelijke deel. De meestal zwakke westenwind wordt geleidelijk aan noordelijk, aan zee matig.

Wie storm- of waterschade geleden heeft waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, kan bij het e-loket via www.1722.be een aanvraag indienen of het nummer 1722 bellen. Alleen voor mogelijk levensbedreigende situaties mag 112 gebeld worden.