© rr

Kinderverzorgster die baby’s mishandelde veroordeeld tot twee jaar celstraf met uitstel

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft voormalig kinderverzorgster Chelsea F. veroordeeld tot twee jaar celstraf met probatieuitstel wegens “onterende behandeling” van baby’s en peuters die ze onder haar hoede had in de kindercrèches van Kiddy Watch in Antwerpen en Schoten. “De feiten zijn bijzonder ernstig”, aldus de rechtbank. “Chelsea F. heeft het vertrouwen op flagrante wijze geschonden.”

vdaa

De correctionele rechtbank is van mening dat enkel de maximumstraf gepast is voor de feiten, maar de rechters leggen de straf wel op met probatie-uitstel. “De rechtbank houdt rekening met de omstandigheden waarin Chelsea F. moest werken, met het schuldinzicht van de beklaagde en het gunstig parcours dat ze heeft afgelegd sinds haar voorwaardelijk invrijheidstelling.” De rechtbank legt de voormalige kinderverzorgster een aantal voorwaarden op. Zo mag ze niet meer met minderjarigen werken, moet ze een cursus agressiebeheersing volgen en zich psychologisch laten begeleiden.

De rechtbank erkent dat Chelsea F. in zeer moeilijke omstandigheden moest werken bij Kiddy Watch. Ze kreeg de zorg over meer kinderen dan toegelaten en werkte vaak dagen van meer dan 12 uur. Chelsea F. moest zelfs komen werken wanneer ze ziek was. Verder stelt de rechtbank vraagtekens bij het feit dat de verzorgster te werk werd gesteld als zelfstandige, tegen een bruto uurtarief van 6,5 euro per uur. “Maar dit mag geen rechtvaardiging zijn voor de feiten die ze heeft gepleegd.”

© Wim Hendrix

De zaak rond de verzorgster van Kiddy Watch in Antwerpen en Schoten barstte los in mei 2017. Een koppel had bij hun zes maanden oude baby verdachte blauwe plekken opgemerkt. De ouders gingen verhaal halen bij de uitbater van de Kiddy Watch-crèches. Die bekeken de beelden van de bewakingscamera’s in de kinderdagverblijven en stelden tot hun afgrijzen vast dat verzorgster Chelsea F. bijzonder brutaal met de kinderen omging.

De beelden van de mishandeling kwamen via de regionale televisiezender ATV in de openbaarheid. Chelsea F. werd gearresteerd en ging onmiddellijk tot bekentenissen over. Ze gaf ook toe dat ze andere kinderen agressief had behandeld. Op basis van de camerabeelden van de crèches in Antwerpen en Schoten stelt het parket dat er minstens veertien slachtoffertjes werden gemaakt. “Maar we zijn ervan overtuigd dat het er veel meer zijn.”

Tranen van woede en onmacht

Ook de ouderkoppels kwamen tijdens het proces aan het woord. Er vloeiden veel tranen van woede, onbegrip en onmacht. Veel ouders vertelden soortgelijke verhalen, over hoe het gedrag van hun kleine kinderen veranderde. “Ons kindje is nog steeds heel angstig. Schrikachtig. Het kan nog steeds heel moeilijk om met veranderingen. Als ouders voel je je daar heel machteloos over. We voelen ons ook zeer schuldig. Schuldig, omdat we ons kind in die crèche hebben achtergelaten. We begrijpen echt niet hoe je dat als verzorgster hebt kunnen doen.”

Een andere moeder richtte zich niet alleen tot de verzorgster, maar ook tot de uitbaters van de crèche, die niet vervolgd worden. “We moeten het ook niet alleen hebben over het gedrag van Chelsea, dat niet goed te praten valt. Maar ook zij heeft heel wat moeten doorstaan. En de manier waarop ze moest werken, en geen steun kreeg van haar werkgever, daar mogen we ook eens bij stilstaan.”

De rechtbank veroordeelt Chelsea F. tot het betalen van schadevergoeding aan de ouders. De schade-eis van haar voormalige opdrachtgever, Kiddy Watch, werd afgewezen wegens ongegrond. “De uitbater van Kiddy Watch tonen niet aan dat de gelezen schade het gevolg is van de bewezen verklaarde feiten”, aldus de rechtbank. “De schade is gevolg van de sluiting van de crèches. De sluiting volgde op het verlies van de erkenning van Kiddy Watch.”