Ons eindrapport voor KV Mechelen: sportief sprookje, extrasportieve nachtmerrie

Kampioen in de Proximus League, winnaar van de Beker van België en ook nog eens betrokken in een groot matchfixingschandaal. Het seizoen 2018-2019 was er een om niet snel te vergeten bij KV Mechelen. In welke competities KV volgend seizoen zal starten is verre van duidelijk maar de twee fonkelende nieuwe trofeeën in de prijzenkast pakken ze Malinwa nooit meer af. Sportief dus een perfect rapport: 10/10.

Thomas Standaert

Los van alle extrasportieve bekommernissen beleefde KV Mechelen óp het veld het meest succesvolle seizoen sinds de glorieperiode van eind jaren 80. Met de titel in de Proximus League en de winst in de Beker van België won de club alles wat er dit seizoen gewonnen kon worden. Een unicum in de Belgische voetbalgeschiedenis, nog nooit won een tweedeklasser het kampioenschap én de beker in hetzelfde jaar.

Tussen 14 september (1-0 op Beerschot Wilrijk) en 23 februari (0-5 tegen Union) zette KV een reeks neer van 25 opeenvolgende matchen (in competitie en beker) zonder nederlaag. De langste van alle Belgische profclubs dit seizoen. Ook de reeks van zeven competitiezeges op rij zonder tegengoal (1x 2-0, 6x 3-0) was er eentje voor de geschiedenisboeken. Na de winterstop was het allemaal iets minder. Een promotiefinale tegen Beerschot Wilrijk kon niet worden afgewend, maar in die finale trapte Tainmont Malinwa naar een eerste delirium. Anderhalve maand later zou German Mera hem dat nog eens nadoen met het hoofd op de Heizel.

Kandidaten genoeg voor de eerste categorie. Michael Verrips toonde in de bekerfinale dat er hem een mooie toekomst te wachten staat en wordt nu al de beste doelman bij KV Mechelen genoemd sinds ene Michel Preud’homme. Oude krijger Arjan Swinkels ontwikkelde zich na een moeizame start tot een cultheld onder de fans. Joachim Van Damme bleek niet alleen een sfeermaker maar ook een kampioenenmaker te zijn. De 35-jarige Igor De Camargo kende met 17 goals zijn op één na productiefste seizoen ooit. Nikola Storm (8 goals, 12 assists) werd door zijn collega’s verkozen tot tweede beste speler van de Proximus League achter Percy Tau (Union). En ook Viking Gustav Engvall was een van de revelaties van dit seizoen. Maar dé man van het seizoen was toch Wouter Vrancken. Kampioen spelen én de beker winnen in zijn debuutjaar als professioneel hoofdcoach, faut-le-faire.

De grootste tegenvaller dit seizoen was het vroege uitvallen van Franck Berrier (foto). De Franse spelmaker kreeg net voor de start van het seizoen af te rekenen met een hartkwaal en kondigde daarom in januari zijn definitieve afscheid als profvoetballer aan.

© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Alles hangt af van het ultieme oordeel in de zaak Propere Handen, die de club nu al maandenlang in zijn greep houdt. Als KV veroordeeld wordt tot 1B (mét strafpunten), dan dreigt onvermijdelijk de leegloop. Ontdekkingen als Verrips, Engvall en Togui zullen de club quasi zeker verlaten en ook gevestigde waarden als Kaya, Schoofs, De Camargo, Mera... zullen druk gesolliciteerd worden door andere clubs.

Als KV wordt vrijgesproken en volgend seizoen mag aantreden in 1A (en de Europa League), dan wil de club al zijn sterkhouders behouden en aanvullen met een paar gerichte versterkingen. Of er voor anciens Matthys, Swinkels en De Witte (alle drie einde contract) nog een toekomst is bij KV in 1A, valt af te wachten.

Ook dit antwoord is afhankelijk van de uitspraak in Propere Handen. Als KV veroordeeld wordt dan zal de Mechelse kleedkamer er volgend seizoen wellicht drastisch anders uitzien. Gaat KV vrijuit, dan heeft de club al een lijstje klaar met transfertargets voor 1A. Prioriteiten in dat schaduw-elftal zijn een flankspeler met snelheid en een middenvelder met de nodige creativiteit. Ook op de backs mag er versterking komen.

Meer over KV Mechelen

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video