Vulkaan

Indonesië vreest tsunami door weggeslingerde brokstukken van uitbarstende vulkaan

Duizenden Indonesiërs lopen gevaar nadat de Ruang-vulkaan is uitgebarsten. Brokstukken van de vulkaan vliegen kilometers ver en zouden een tsunami kunnen veroorzaken. Inwoners worden geëvacueerd en de Internationale luchthaven is tijdelijk gesloten.

sh
Bron: belga

Op het vulkaaneiland in de Sangihe-archipel ten noorden van het Indonesische eiland Sulawesi waren er de voorbije twee dagen meerdere hevige uitbarstingen. Het Centrum voor Vulkanologie en Geologische Rampen waarschuwt dat delen van de vulkaan in zee zouden kunnen vallen en hoge vloedgolven kunnen veroorzaken. Duizenden mensen zijn in veiligheid gebracht.

Woensdag slingerde de 725 meter hoge Ruang-vulkaan een aswolk tot 3.000 meter hoog in de lucht. Een zone in een straal van zes kilometer rond de krater werd tot verboden gebied verklaard. As en stenen kwamen op het vijf kilometer verder gelegen eiland Tagulandang terecht en verwondden daar inwoners.

Donderdag werd de luchthaven van Manado, de provinciehoofdstad van Noord-Sulawesi, uit voorzorg gesloten. Ook vluchten tussen de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur en de deelstaten Sarawak en Sabah op het eiland Borneo werden geschrapt.

Indonesië ligt op de Pacifische Ring van Vuur, de geologisch meest actieve zone ter wereld. Vulkaanuitbarstingen en aardbevingen komen er vaak voor. De Ruang veroorzaakte meer dan 150 jaar geleden al eens een grote tsunami. Bij de ramp in 1871 stierven 400 mensen.

Video | Meer te weten komen over de Ring van Vuur? Bekijk dan ook onderstaande explainer