Direct naar artikelinhoud
Verkeer

Middenvakrijders blijven grootste ergernis in het verkeer

Middenvakrijders blijven grootste ergernis in het verkeer
Beeld Tim Dirven

Automobilisten ergeren zich op de autosnelweg vooral aan middenvaksrijders. Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) bij 603 Vlaamse autobestuurders.

Vorig jaar is Vias institute al tot een gelijkaardige conclusie gekomen. Na middenvakrijden (51 procent) geraken we vooral gefrustreerd door weggebruikers die onvoldoende afstand houden (44 procent) en gsm-gebruik (42 procent).

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde is niet verwonderd over de resultaten. "De genoemde ergernissen hebben stuk voor stuk met asociaal rijgedrag te maken. Het gaat om gedrag dat andere chauffeurs hindert of doet schrikken, en zo tot risico's leidt." Toch geven vier op de tien bestuurders toe zelf op het middenvak te rijden. Iets meer dan een kwart deed het de voorbije maanden één keer, 13 procent zondigde meermaals.

Afgelopen weekend dook een filmpje op waarin Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) nodeloos op de middelste rijstrook van de E19 van Antwerpen naar Brussel blijft plakken. Het fragment, dat gisteren werd uitgezonden in het tv-programma Make Belgium Great Again en deel uitmaakte van een verkeerscampagne, was bedoeld om de aandacht te vestigen op de overtreding - middenvakrijden kan u 58 euro kosten. Weyts roept op tot hoffelijkheid in het verkeer.