Direct naar artikelinhoud

Orkaanslachtoffers krijgen achtergelaten fietsen van Burning Man

Verschillende organisaties halen fietsen op die werden achtergelaten bij het Amerikaanse festival Burning Man. De tweewielers worden opgeknapt  en gedoneerd aan slachtoffers van de recente orkanen in de VS. Veel mensen hebben alles verloren en hebben geen geld voor een nieuw vervoersmiddel, schrijft de BBC.

Please ⚡️don't ⚡️leave ⚡️your ⚡️bikes ⚡️at ⚡️Burning ⚡️Man. #burningman #dpw2017 #leavenotrace

384 Likes, 88 Comments - Logan Mirto (@loganmirto) on Instagram: "Please ⚡️don't ⚡️leave ⚡️your ⚡️bikes ⚡️at ⚡️Burning ⚡️Man. #burningman #dpw2017 #leavenotrace"

Eén van de regels van Burning Man is om alles op te ruimen en geen sporen van aanwezigheid achter te laten in de woestijn. Niet iedereen houdt zich aan die regel: jaarlijks blijven zo'n 1.000 à 2.000 fietsen achter, het populairste transportmiddel ter plaatse. Het festival werkt jaar na jaar samen met organisaties om die fietsen bij minderbedeelde mensen te krijgen.

Twitter bericht wordt geladen...

Dit jaar bleven er echter zo'n 5.000 fietsen achter, veel meer dan de organisaties aankunnen. Op sociale media riepen de organisatoren en medewerkers van Burning Man mensen op om fietsen te komen halen, omdat de tweewielers anders op de schroothoop zouden belanden.

Er kwam een massale reactie op de oproepen. Verschillende organisaties en individuen wilden fietsen ophalen, schoonmaken en herstellen voor de slachtoffers van de recente orkanen in de VS.

Eén van die mensen is Meg Kiihne, die vroeger op de Turks- en Caicoseilanden in de Antillen leefde en een fietsenwinkel had. Orkanen Irma en Maria hebben enorme ravage aangericht op de eilanden. Kiihne wil de mensen van haar vroegere thuis helpen. "Sommige delen van de eilanden zullen nog maanden zonder elektriciteit zitten", zegt ze tegen de BBC. "Fietsen kunnen mensen helpen die hun huis verloren zijn en bij vrienden wonen. Zo kunnen ze op hun werk raken om geld te verdienen om hun huis herop te bouwen."

Een van de achtergelaten fietsen voor en nadat Kiihne ze opknapte.Beeld Rv