VIDEO. Knappe assist Sambi Lokonga levert Luton maar puntje op tegen tegen Everton, tienkoppig Leipzig geeft zege nog weg bij Hoffenheim

© CameraSport via Getty Images

Luton Town heeft zijn plek onder de degradatiestreep in de Premier League vrijdagavond niet van zich kunnen afschudden. The Hatters keken op de 36e speeldag het Everton van invaller Amadou Onana in de ogen en konden bij winst voorlopig uit de degradatiezone klimmen, maar geraakten niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Marnix Taes
Bron: BELGA

Thomas Kaminski, al een heel seizoen de vaste pion tussen de palen bij Luton, pakte opnieuw uit met een prima prestatie. De doelman had weinig kans bij het penaltydoelpunt van Dominic Calvert-Lewin (24.), maar voorkwam na de rust de achterstand met enkele goeie reddingen. Dankzij Elijah Adebayo (31.), die scoorde op assist van ex-Anderlecht-speler Albert Sambi Lokonga, hield Luton nog één punt thuis.

Luton is in de stand achttiende met 26 punten. Naaste degradatieconcurrent Nottingham Forest heeft een plaatsje hoger evenveel punten, maar heeft wel nog een wedstrijd tegoed.

- Serie A -

In Italië pakte Alexis Saelemaekers met Bologna een punt op bezoek bij Torino. Doelpunten vielen er niet, de wedstrijd eindigde op 0-0. Saelemaekers startte in de basis, maar werd 21 minuten voor tijd gewisseld.

Bologna is goed op weg om zich te plaatsen voor de Champions League. De Rossoblu staan met 64 punten in de stand op de vierde plek, voor het AS Roma (59 punten) van Romelu Lukaku. De eerste vijf plaatsen geven toegang tot het Kampioenenbal.

- Bundesliga -

Loïs Openda is er vrijdagavond met Leipzig niet in geslaagd om de derde plek in het klassement van de Duitse Bundesliga over te nemen. De spits bleef met zijn ploeg op de 32e speeldag steken op een 1-1 gelijkspel tegen Hoffenheim, dat pas in het absolute slot de gelijkmaker scoorde. Leipzig blijft door het gelijkspel vierde.

Een doelpunt vlak voor de pauze van spits Benjamin Sesko (38.) leek voor Leipzig te volstaan voor een vijfde competitiezege op rij, maar Hoffenheim snoepte Die Roten Bullen, die na een tweede geel voor de Nederlander Xavi Simons na 72 minuten met tien vielen, de zege in het slot nog af. Andrej Kramaric (90.) wierp zich op als boosdoener voor het team van Openda, die overigens in de basis startte, maar niet wist te scoren.

De puntendeling heeft echter weinig gevolg voor Leipzig, dat door de midweekse overwinning van Dortmund tegen PSG (1-0) in de halve finales van de Champions League al zeker is van zijn ticket voor het Kampioenenbal. Dortmunds zege leverde Duitsland namelijk genoeg punten op voor de tweede plek op de Europese coëfficiëntenlijst van dit seizoen. Duitsland mag daardoor volgend seizoen niet vier, maar wel vijf ploegen afvaardigen in de Champions League. Leipzig staat momenteel vierde in de Bundesliga met 63 punten. Ook Stuttgart, derde met 64 punten, en Dortmund, vijfde met 57 punten, zijn al zeker van de Champions League.