Kalmthout vereeuwigd in bol onder kerkhaan: “Leuk voor wie de tekst vindt binnen 75 jaar”

Kalmthout -

Pastoor Bernard De Preter en burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) plaatsten dinsdag de windhaan opnieuw op de kerk in Kalmthout-Centrum. De kers op de taart na renovatiewerken die ruim een jaar duurden. “Ik verstopte een boodschap onder de haan, een beschrijving van Kalmthout anno 2024”, lacht Lukas Jacobs.

Stijn De Koning

“In de Bijbel staat een haan symbool voor een nieuwe dag en hij nodigt uit om op te staan”, legt pastoor Bernard De Preter uit. “Anderzijds vormt de windhaan een belangrijk middel voor mensen om zich te kunnen oriënteren. We hebben de in bladgoud vergulde windhaan eerst gezegend en nu plaatsen we die terug boven op de toren van 52 meter hoog.”

“De terugplaatsing is het orgelpunt van een grootschalige renovatie die een jaar en twee maanden duurde”, vertelt Dirk Erreygers, oud-burgemeester en nu voorzitter van de kerkfabriek. “Samen met Frans Beyers, Louis Francken, Guy Carpentier en Marleen Koolen hou ik mij bezig met het materiële onderhoud van de kerk. Aanvankelijk was het de bedoeling om het leien dak te vernieuwen, maar de hele zolderverdieping is aangepakt. Ook de dakgoten en de bliksemafleider zijn nieuw. Aan de renovatie hangt een prijskaartje van zo’n 800.000 euro. Omdat dit de hoofdkerk is voor Kalmthout, subsidieerde de Vlaamse overheid 30 procent. Verder financierde de gemeente de werken, samen met een deel eigen middelen van onze kerkfabriek.”

© Robin Fasseur

“Weet je wat er ook bijzonder is aan deze kerk?”, wijst Frans Beyers naar de zestien gaten helemaal bovenaan in de kerktoren. “Dat waren oorspronkelijk gaten om stellingbalken in te leggen, maar wij hebben daar nu nestkasten voor gierzwaluwen in laten plaatsen. Dat zijn vogels die niet kunnen zitten, maar altijd tegen een verticaal vlak hangen.”

“Ik ben van 1944 en kan me nog herinneren dat wij als vijfjarige kinderen getuige waren van de vorige keer. Deze haan stond dus ongeveer 75 jaar op de kerk”

Jef Van Wesenbeeck

80 jaar

Sommige toeschouwers die de terugplaatsing van de windhaan bijwoonden, vroegen zich af hoelang de haan tot nu toe op de kerk stond. “Ik ben van 1944 en kan me nog herinneren dat wij als vijfjarige kinderen getuige waren van de vorige keer”, zegt Jef Van Wesenbeeck (80). “Deze haan stond dus ongeveer 75 jaar op de kerk, wat ook kan kloppen met de heropbouw van de toren na de Tweede Wereldoorlog.”

© Robin Fasseur

“Wie weet duurt het opnieuw 75 jaar of langer voor iemand die haan nog eens van de kerk haalt”, pikt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) in. “Daarom besloot ik om in een bol onder de haan in een glazen potje een tijdsdocument te verstoppen. Het is een beschrijving van de gemeente Kalmthout anno 2024. Waarin ik verwijs naar het nieuwe gemeentehuis dat nu nog in aanbouw is en het bruisende verenigingsleven met de Straatfeesten in het Pinksterweekend als hoogtepunt. Vanuit de hoogte kan je goed zien dat alles al netjes is opgeruimd na drie dagen feest in de straten van Kalmthout-centrum.”

Kerkeneind

“In het document vermelden we ook dat het Kerkeneind, letterlijk onder de kerktoren, een belangrijke plaats is in onze gemeente omdat hier heel wat dienstverlening bij elkaar komt. Denk aan het gemeentehuis, maar ook de kerk, de bib en de muziekschool. We vertellen in de brief ook dat er volgens de laatste telling 19.670 Kalmthoutenaren zijn, maar daar zullen er de komende jaren zeker nog bijkomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners