Citytrip naar Berlijn? Acht leuke adresjes die alleen locals kennen

Berlijn is geen makkelijke dame. De stad kan ondanks het hoge hipstergehalte wat ruig en ontoegankelijk overkomen. Deze tips van locals, die in Berlijn wonen, wijzen je de weg voorbij de Brandenburger Tor en het Museumeiland. Want te midden van de Berlijners word je op slag verliefd.

Camille Van Puymbroeck

ETEN

Benedict

Ontbijten om zes uur ’s ochtends of elf uur ’s avonds, het kan bij Benedict. Het restaurant is 24/7 open en je kan er terecht voor zowel zoet als hartig. Mini pancakes met een mimosa? Geen enkel probleem. Soms is er een lange rij, maar gebruik die wachttijd om goed rond te kijken: - het interieur is de definitie van een urban jungle – of geniet van een koffie in de lounge. Voor je het weet kan je je voetjes onder tafel schuiven.

Adres: Uhlandstraße 49

LiteraturHaus Cafe

Berlijn is zowel hip en ruig als alternatief en gezellig. Maar er zit ook een klassiek kantje aan de stad. Dat bewijst LiteraturHaus Cafe. De negentiende-eeuwse villa huisvest vandaag onder meer een boekenwinkel, een tentoonstellingsruimte en een bistro. In de zomer kan je genieten van je eten op het terras, in de winter in de ‘wintertuin’ of binnen. Vooral de kaastaart is een aanrader – blijkbaar een van de beroemdste van Berlijn. Dat zegt genoeg.

Adres: Fasanenstraße 23

DRINKEN

Klunkerkranich

Je verwacht het niet wanneer je door het winkelcentrum en over de parking loopt, maar helemaal boven vind je een mooie verrassing. Klunkerkranich is wellicht de mooiste daktuin van Berlijn en we kunnen begrijpen waarom. Lekkere drankjes gaan hand in hand met plantenpracht en muziek, al dan niet live. Het heeft iets onwezenlijks om de drukte van de stad van bovenaf te bekijken: van dichtbij lijkt alles toch ver weg. Dit is zeker niet het goedkoopste adres van Berlijn, maar een ervaring die je moeilijk kan overslaan.

Adres: Karl-Marx-Straße 66

Ora

Er wordt opnieuw iets gebrouwen in de oude Oranien Apothek. Ditmaal geen medicijnen, maar cocktails. Voor de rest is er aan het interieur weinig tot niets veranderd: bij Ora kan je nog steeds lichtjes beschonken in de wolk van de golden twenties zweven. Als je wat extra chemie wilt tijdens je date is dit wellicht de uitgelezen plek.

Adres: Oranienpl. 14

SHOPPEN

Markthalle Neun

Markthalle Neun werd ooit bijna een supermarkt, maar op het nippertje gered door de buurtbewoners. Het is nu een paradijs voor food lovers. Of je nu gaat voor de tofuburger of de gerookte vis, voor een sappig stuk vlees bij Kantine of voor een biertje: Markthalle Neun stelt nooit teleur. Vrijdagen zijn perfect voor een rustig marktbezoek, maar op donderdagavond en in het weekend is het gezellig druk. Er worden regelmatig concerten en workshops in het teken van lokale producten georganiseerd. De markt is perfect voor zij die meer willen weten over het eindproduct dat je geserveerd krijgt.

Adres: Eisenbahnstraße 42

Nowkölln Flowmarkt

Rommelmarkten zijn een typisch Berlijnse belevenis. Je vindt ze in alle vormen en maten, van ouderwets tot hipster en alles ertussenin. Bij Flowmarkt krijg je een prachtige mengelmoes van beide. Buurtbewoners staan er zij aan zij met internationale creatievelingen en je kan er ook terecht voor de perfecte latte. De markt wordt slechts een keer per maand georganiseerd, maar kwaliteit is duidelijk belangrijker dan kwantiteit. Bovendien hebben de toeristenmassa’s Flowmarkt (nog) niet ontdekt: ideaal dus voor een authentieke ervaring.

Adres: Maybachufer, Neukölln

DOEN

Ringbahn

Het openbaar vervoer in Berlijn is algemeen gekend als stipt, betrouwbaar en heel uitgebreid. Een van de tramlijnen is wat anders dan de rest: de Ringbahn maakt een eindeloze cirkel door Berlijn. Een hele dag in rondjes draaien is wellicht wat overdreven, maar het loont wel de moeite om eens een ritje te maken. Waarom? Ten eerste komt de lijn door bijna elke wijk van Berlijn, zodat je een mooi overzicht krijgt van de onderlinge verschillen. Ten tweede heb je de indruk dat je door een openluchtmuseum rijdt. Street art is doorheen heel de stad aanwezig, maar op de Ringbahn zie je enkele van de beste voorbeelden voorbijflitsen.

Adres: Neue Kantstraße

Teufelssee

Steden kunnen tijdens de zomer al eens warm en drukkend zijn – Berlijn vormt daarop geen uitzondering. De stad is echter omgeven door natuurlijke meren die voor verkoeling kunnen zorgen, zoals Teufelssee. Het is een heel oud, diep meer, wat betekent dat het veel langer koel blijft dan andere meren in de omgeving. Bovendien is de sfeer geweldig. Families, jongeren, hipsters en oudere mensen komen hier samen om te ontspannen. Als je toch in de buurt bent, bezoek dan zeker ook Teufelsberg. Dit oude Amerikaanse afluisterstation is nu een walhalla voor street art en biedt een geweldig uitzicht over de omgeving.

Adres: Teufelssee

Zeven locals tonen je de weg in Berlijn. Natalia Irina Roman is een stadsonderzoeker, Rafael Dujarric een vader van twee. Josephine Gauss verhuisde vanuit München naar Berlijn en zoekt een antwoord op haar liefde voor eten. Christina Focken verzamelt dan weer een mentaal curiositeitenkabinet. Sharon Mertins vindt in Berlijn een muze voor haar fictieboeken, Robin Hartmann heeft duizend-en-een bezigheden en Adam Kirchner geeft taallessen. Allen delen een ultiem gevoel van vrijheid in Berlijn en verwonderen zich dagelijks over de diversiteit van de stad. Op Spotted by Locals Berlijn delen zij hun favoriete plekjes met reizigers die zoeken naar een authentieke ervaring.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer