luoman

Oplichters verkopen beleggingen in dure wijnen: "Tientallen slachtoffers, tot duizenden euro's" 

De laatste weken zijn er oplichters aan het werk die beleggingen in dure wijnen proberen te verkopen. Daarvoor waarschuwt de financiële waakhond FSMA. Tientallen slachtoffers hebben zich gemeld, die soms duizenden euro's verloren. 

Grand cru

De oplichters gaan als volgt te werk: ze bellen u op als verkoper van een bedrijf dat gespecialiseerd is in beleggingen in grand cru's en stellen voor om te investeren in enkele flessen van de dure wijnen. Het bedrijf zou die flessen dan bewaren en op zoek gaan naar een koper, om zo een mooie winst te behalen.

"Maar dit is te mooi om waar te zijn", waarschuwt de FSMA. "Ondanks alle beloftes recupereren de beleggers hun geld nooit." Soms sleept de oplichting maandenlang aan, want in sommige gevallen wordt er eerst effectief geld gestort op de rekening van het slachtoffer, om zijn vertrouwen te winnen. Daardoor gaan mensen nog meer beleggen. Wie uit het systeem probeert te raken, moet "uittredingskosten" betalen. Ook dat is maar een voorwendsel om nog meer geld binnen te halen, waarschuwt het FSMA. 

Waar moet u op letten?

"Er melden zich vooral Franstalige slachtoffers, omdat de oplichters in Frankrijk actief zijn", legt de woordvoerder van FSMA uit. Sommigen van hen werden gecontacteerd nadat ze op sociale media of websites belangstelling hadden getoond voor beleggingen die veel opbrengen. Anderen werden opgebeld zonder zelf iets te ondernemen.

Hoe kan u een verdacht bedrijf herkennen? De FSMA raadt aan om steeds de identiteit en de website van het bedrijf te controleren. "Als de website nog niet lang bestaat, is dat vaak een aanwijzing van fraude." Als de verkoper vraagt om geld over te schrijven op een bankrekening in een land dat geen enkele band heeft met het land waar het bedrijf zijn zetel heeft, of met het land van de belegger, moet men extra op zijn hoede zijn. Ook een opdringerige verkoper of een te mooi rendement kan een aanwijzing van fraude zijn.

Enkele websites van verdachte verkopers zijn: 

  • www.cabinetconseildexpert.com
  • www.grandscrus-europe.com
  • www.lgc-wine.com
  • www.pfm.cabinetconseildexpert.com
  • www.place-aux-vins.com

"Deze bedrijven hebben geen enkele vergunning en mogen dus geen beleggingsdiensten aanbieden in België", klinkt het. Ook de Franse toezichthouder AMF heeft een zwarte lijst van websites die beleggingen voorstellen in allerlei goederen zoals diamanten en wijnen. 

Klacht

Slachtoffers moeten onmiddellijk een klacht indienen bij de lokale politie en de FSMA verwittigen. Ze mogen in geen geval bijkomende sommen storten aan de contactpersoon.

Meest gelezen