© Marc Peeters

Parket eist celstraffen tot zes jaar voor gigantische cannabisplantage: “Mijn cliënt had wel de politie moeten inlichten”

Celstraffen van twee jaar tot zes jaar. Dat riskeren de hoofdbeklaagden in de zaak van een gigantische cannabisplantage met 6.500 planten in een loods aan Turfputten in Olen. Negentien personen verschenen woensdag voor de correctionele rechtbank in Turnhout, ook voor twee andere plantages in Arendonk en Turnhout. De totale opbrengst wordt geschat op ruim 19 miljoen euro.

Bart Van den Langenbergh

Een van de grootste cannabisplantages ooit in de Kempen stond in een loods naast een plasticverwerkend bedrijf aan Turfputten in Olen. De plantage met maar liefst 6.500 planten verdeeld over twaalf teeltkamers kwam op 23 november 2017 eerder toevallig aan het licht bij een brand in een afvalcontainer aan de bewuste loods op het bedrijventerrein.

Na doorgedreven onderzoek stonden woensdag in totaal negentien beklaagden voor de correctionele rechtbank in Turnhout. Niet alleen de voornamelijk Nederlandse uitbaters van de plantage maar ook zes leden van de familie V. die op terrein het plasticbedrijf uitbaten, moesten zich verantwoorden. Volgens het Openbaar Ministerie waren zij wel degelijk op de hoogte van de bedrijvigheid in de loods. De broers Jimmy V. (37) en Monny V. (35) wonen met hun vriendinnen Amber V.D. (41) en Stéphanie H. (35) in appartementen op het terrein. Daar vonden onmiddellijk na de ontdekking van de plantage huiszoekingen plaats.

Vingerafdrukken

“Na het opstellen van het verhuurcontract voor de loods in oktober 2013 werd onmiddellijk gestart met de plantage”, zei openbare aanklager Catherine Dederen. “Jimmy V. was vanaf het begin betrokken bij de plantage. Hij regelde de verhuur van de loods en ontving huurgelden. Voor de loods stonden drie grote zeecontainers, waarvan twee door Jimmy V. werden besteld. Zijn vingerafdrukken zijn gevonden op de isolatie op het plafond in de loods. De rol van Monny V. was iets beperkter maar ook zijn vingerafdrukken zijn gevonden in de loods. Hij was in het bezit van de sleutel van de bedrijfshal en deelde het gekregen geld met zijn broer.”

Volgens het parket stonden er niet alleen stroomgroepen aan de loods maar lag er ook een elektriciteitskabel tussen de loods en het plasticverwerkend bedrijf. Jimmy en Monny V. riskeren respectievelijk celstraffen van zes jaar en vijf jaar en hun vriendinnen riskeren elk achttien maanden cel. Ook hun ouders en bedrijfsleiders Marc V. (61) en Sibylle R. uit Westerlo stonden terecht. Voor hen vorderde de aanklager drie jaar cel. “Er kan niet worden aangetoond dat Marc V. actief betrokken was bij de plantage maar hij gedoogde het misdrijf wel en de familie ontving gelden”, aldus Catherine Dederen.

Ome Jan

Volgens de speurders is hetzelfde netwerk ook betrokken bij een plantage met 684 planten in een stal achter een woning in de Hogepedestraat in Arendonk, ontdekt op 16 april 2018. Ook wordt het netwerk in verband gebracht met een plantage met 250 planten in de Prinsessenstraat in Turnhout, die een maand later werd ontdekt. Gerardus K. (55) uit het Nederlandse Kaatsheuvel, ook wel Ome Jan genoemd, had volgens de aanklager een leidinggevende rol bij de plantages in Olen en Arendonk. Hij riskeert ook zes jaar cel. Hetzelfde geldt voor Luc D.L. (37) uit Oud-Turnhout die bij de drie plantages betrokken zou geweest zijn. Romanus R. (65) uit Oud-Turnhout riskeert op zijn beurt vier jaar cel. De Nederlander Michael V.D.M. (44), bekend als ‘het Paard’, zou allerlei technische zaken hebben geregeld en kijkt tegen een gevangenisstraf van vijftig maanden aan. Lambertus K. (46) uit Kaatsheuvel liet zich de President noemen. Voor hem eiste de aanklager drie jaar cel. Voor Alfons W., de eigenaar van de woning met de plantage in Turnhout, vroeg het Openbaar Ministerie twee jaar cel. Voor een vijftal andere beklaagden werden celstraffen gevraagd van 12 maanden tot 40 maanden.

© rr

De openbare aanklager vroeg het gigantische vermogensvoordeel bij de uitbating van de plantages verbeurd te verklaren. Het gaat om 18,6 miljoen euro voor de plantage in Olen, 603.000 euro voor de plantage in Arendonk en 138.000 euro voor de plantage in Turnhout. De advocaat van Jimmy V. voerde aan dat zijn cliënt pas vanaf december 2016 wist wat er in de loods gebeurde. De dertiger bleef ontkennen tot eind vorig jaar en staat nog steeds onder elektronisch toezicht. “Eind 2016 heeft een van de huurders hem gemeld dat er een probleem was met de elektriciteit. De loods werd opengemaakt en hij zag wat er gaande was”, pleitte meester Jorgen Van Laer, de advocaat van Jimmy V. “Ze hebben hem onmiddellijk duidelijk gemaakt om niet naar de politie te gaan, anders zouden ze zijn familie iets aandoen. Sindsdien heeft hij ook 8.000 euro per maand gekregen. Dat geld heeft hij gedeeld met zijn broer. De familiale kost in dit dossier is dramatisch, maar hij had wel de politie moeten inlichten.”

De raadsman vroeg om de straf te beperken tot vier jaar cel, waarvan alleen het gedeelte in voorhechtenis als effectieve straf geldt. “Ik raad de rechters ook aan om ter plaatse te gaan of om de situatie te bekijken via Google Earth. Vanuit de kantoren en de werkvloer van het bedrijf is het uitzicht op de bewuste loods nihil. En als de productie een geluidsniveau van 95 decibel veroorzaakt, hoor je niets buiten”, zei Jorgen Van Laer. Hij nam het daarmee op voor de ouders en de partners van de twee zonen. Zij blijven ontkennen dat ze iets afwisten van de megaplantage. De rechtbank velt een vonnis op 19 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER