© BELGA

De Croo wil Europese coalitie smeden rond handelssancties tegen Israël: “Verbod op invoer producten uit bezette gebieden”

Premier Alexander De Croo wil handelssancties opleggen aan Israël wegens de oorlog in Gaza. Dat zei hij maandagochtend op Radio 1.

wver
Bron: VRT

Alexander De Croo (Open Vld) wil de handel stoppen met gebieden die Israël bezet, om op die manier politieke druk uit te oefenen op het land. Het gaat bijvoorbeeld over de handel van landbouwproducten zoals dadels, olijfolie en wijn.

De Croo wil ook andere EU-landen overtuigen om hem te volgen. “Als alleen België actie onderneemt, zou dat niet veel impact hebben. Daarom proberen we een grote groep Europese landen te overtuigen”, zei de premier in De Ochtend.

LEES OOK. LIVE. Volg hier alle nieuws over de oorlog in de Gazastrook

“Internationale druk werkt wel degelijk”, benadrukt De Croo. “Ik wil in dit conflict niet diegene zijn die enkel de juiste dingen zegt. We kunnen niet langer blijven doen alsof er niets aan de hand is, om die reden pleit ik voor zo’n verbod op de invoer van producten uit bezette gebieden.”