E-sportsjournaliste 'Sjokz' kaart haatspraak tegen vrouwelijke gamers aan en 'Fallout'-games surfen mee op succes van tv-serie

De gamewereld is geen veilige omgeving voor vrouwen. E-sportsjournaliste Eefje Depoortere, ook bekend als 'Sjokz', vertelt in de VRT CANVAS-documentaire 'Zij hen wij' hoe ze dagelijks te maken krijgt met haatspraak. Verder (her)ontdekken gamers de oude 'Fallout'-spellen, maakt Billie Eilish haar intrede in 'Fortnite' en kijken we uit naar de release van 'Stellar Blade'.

De game-industrie beperkt zich al lang niet meer tot de Amerikaanse en Japanse markt en zelfs Vlaanderen speelt een rol aan de top van die miljardenbusiness. Denk maar aan de gerenommeerde game-opleiding aan de hogeschool Howest in Kortrijk of aan het Gentse videospel 'Baldur's gate 3' dat in 2023 bekroond werd tot game van het jaar. VRT NWS bundelt elke 2 weken op donderdag het opvallendste nieuws uit de gamingwereld.

Vrouwelijke gamers dagelijks geconfronteerd met haatspraak

"De gamewereld is zeer toxisch. Er zijn mensen die je haten om wie je bent." Het zijn de woorden van de Belgische e-sportsjournaliste Eefje Depoortere, in de gamingcommunity beter gekend als 'Sjokz'. Op sociale media heeft ze honderdduizenden fans, maar via diezelfde platformen en tijdens het gamen krijgt ze ook duizenden haatdragende en seksistische berichten. 

Zowat de helft van de gamers zijn vrouwen, maar toch is de gamewereld nog steeds geen veilige omgeving voor hen. In de VRT CANVAS-documentaire 'Zij hen wij' vertelt Depoortere hoe ze dagelijks geconfronteerd wordt met haatspraak. 

Wat is haatspraak?

De term 'haatspraak' verwijst naar alle uitdrukkingsvormen die een groep of individu aanvallen op basis van minstens één kenmerk (etniciteit, religie, geaardheid, haarkleur …). Anders dan het woord ‘haatspraak’ doet vermoeden, gaat het dus niet altijd om een letterlijke ‘uitspraak’. Haatspraak kan ook andere vormen aannemen, zoals memes, filmpjes, tekeningen of foto's.

Bron: Mediawijs

Verschillende vormen van haatspraak zijn strafbaar. Denk daarbij aan racistische uitlatingen, negationisme, discriminatie of cyberpesten. Heel wat uitspraken die online gebeuren, bevinden zich in een grijze zone. Iemand die een vrouw tijdens het gamen vertelt dat ze beter aan het kookfornuis zou gaan staan, zal zich al snel beroepen op het recht op vrije meningsuiting of zeggen dat het 'maar een grapje was'.

"Een dader kan wel zeggen dat het een mopje was of dat het om een zeldzame opmerking ging, maar het slachtoffer krijgt dezelfde opmerkingen vaak honderden keren te horen, steeds van verschillende mensen", zegt Catherine Van de Heyning, experte cybergeweld aan de Universiteit Antwerpen en substituut-procureur des Konings bij het parket van Antwerpen.

Bekijk: in de awardwinnende campagne 'Through their eyes' ervaren mannelijke gamers hoe het is om als vrouw online te gamen

Uit recent marktonderzoek van Reach3 Insights blijkt dat bijna 4 op de 5 vrouwen tijdens het gamen al te maken kreeg met genderspecifieke discriminatie. Ze werden bijvoorbeeld beledigd, uit een team gezet of kregen ongepaste seksuele berichten. 

"Dat alles heeft een enorme impact", aldus Van de Heyning die benadrukt dat ook de 'mopjes' die vrouwen tijdens het gamen vaak te horen krijgen wel degelijk juridisch gevolgen kunnen hebben.

Ik voel verandering, mensen spreken zich uit. Maar het gaat traag, te traag

Eefje 'Sjokz' Depoortere in de VRT CANVAS-documentaire 'Zij hen wij'

De wet op seksisme stelt dat "elk gebaar of elke handeling die klaarblijkelijk bedoeld is om minachting uit te drukken jegens een persoon wegens zijn geslacht, of deze, om dezelfde reden, als minderwaardig te beschouwen of te reduceren tot diens geslachtelijke dimensie en die een ernstige aantasting van de waardigheid van deze persoon ten gevolge heeft" in bepaalde gevallen strafbaar is. 

Strafbare feiten of niet, vrouwelijke gamers worden dagelijks met het probleem geconfronteerd en dat kan zo niet verder. Er zijn gelukkig al enkele stappen gezet om online haatspraak te bestrijden, stelt Van de Heyning vast. 

"Meta (het moederbedrijf van Facebook en Instagram, red.) heeft recent bijvoorbeeld nog een nieuwe functie ingevoerd waardoor tieners nu standaard geen berichten meer kunnen krijgen van onbekenden."

Het bedrijf test op dit moment ook nieuwe tools uit die jongeren beter moeten beschermen tegen 'sextortion' en misbruik van intieme beelden. 

Ook op Europees niveau beweegt er iets: denk maar aan de Digitale Dienstenwet die striktere regels oplegt voor socialemediabedrijven. "De EU werkt op dit moment ook aan een nieuwe richtlijn rond gendergerelateerd geweld", weet Van de Heyning. "En die zal ook goedgekeurd worden."

Depoortere geeft in 'Zij hen wij' aan dat ze wel merkt dat het tij aan het keren is, maar het is gewoon te weinig op dit moment. "Ik voel verandering, mensen spreken zich uit. Maar het gaat traag, te traag. Er zijn gewoon nog meer initiatieven nodig."

Fallout-games surfen mee op succes van tv-serie

2 weken geleden verscheen de nieuwe 'Fallout'-serie op Prime. De show gebaseerd op de gelijknamige apocalyptische videogames valt enorm in de smaak. De critici van Rotten Tomatoes geven de serie een score van 94 procent en ook het publiek is met een gemiddelde score van 88 procent duidelijk enthousiast. 

Het succes van de serie heeft ook effect op de oude videogames. Het meest recente spel, 'Fallout 76', dateert al van 2018 en kende eigenlijk nooit echt succes. Tot nu. Afgelopen zondag speelden op het hoogtepunt meer dan 73.000 mensen tegelijk 'Fallout 76' via Steam. Een record voor het spel dat in 2020 op Steam uitgebracht werd.

Ook op andere spelplatformen trok het spel oude en nieuwe spelers aan. Meer dan 1 miljoen spelers vonden afgelopen zondag volgens ontwikkelaar Bethesda hun weg naar 'Fallout 76' en alle 'Fallout'-games samen waren zelfs goed voor meer dan 5 miljoen spelers.

Ook qua verkoop scheren de games opnieuw hoge toppen. In de top 10 van best verkochte games afgelopen week in Europa - waarover gamesindustry.biz bericht - vinden we helemaal bovenaan 'Fallout 4', het iets oudere, maar populairdere broertje van 'Fallout 76' dat zelf op plaats 8 belandt.

Nog in de top 10 vinden we 'Fallout: New Vegas' (plaats 9) en 'Fallout 3' (plaats 10). Allemaal dankzij de hitserie op Prime. Al zullen de vele kortingen die te rapen vielen op de games vorige week ook een rol gespeeld hebben. 

Wat is er nog gebeurd in de gamingwereld?

  • Na overwinningen bij de Golden Joystick Awards, de Game Awards, de GDC Awards en de DICE Awards ging Larian Studios uit Gent ook bij de Bafta Game Awards met de hoofdprijs lopen. 'Baldur's gate 3' werd nog maar eens uitgeroepen tot spel van het jaar. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een spel bij alle 5 de grote awardshows die erkenning krijgt. 

    Toch keert Larian Studios 'Dungeons & Dragons' nu de rug toe. "Het is tijd voor iets nieuws", klonk het eerder. In een update voor de fans bevestigt CEO Swen Vincke dat zijn team werkt aan 2 nieuwe projecten. "Ik denk dat het ons beste werk ooit zal zijn", klinkt het ambitieus.
  • Meezingen in 'Fortnite' met Billie Eilish? Sinds dinsdag kan het. De Amerikaanse zangeres is namelijk hét gezicht van het derde seizoen van "Fortnite festival", een spelmodus in "Fortnite" die volledig rond muziek draait. In het 1e seizoen stond The Weeknd centraal, in seizoen 2 was het de beurt aan Lady Gaga. Ook Eminem en Ariana Grande traden al op in 'Fortnite'. 

    Het 3e seizoen van 'Fortnite festival' loopt tot 13 juni. Eilish weet haar moment goed uit te kiezen, want halfweg het seizoen - op 17 mei - brengt ze haar nieuwe album uit getiteld 'Hit me hard and soft'.
  • Take-Two Interactive, het moederbedrijf van game-uitgevers 2K Games ('Maffia' en 'Civilization') en Rockstar Games (GTA-serie), heeft een rechtszaak gewonnen tegen de tattoo-artiest van Lebron James. 

    In het spel 'NBA 2K' heeft de Amerikaanse basketter dezelfde tattoos als in het echt. De man die de tattoos heeft gezet, Jimmy Hayden, is van mening dat daardoor zijn auteursrechten werden geschonden.

    Hayden kreeg ongelijk van de rechter die de redenering van de advocaten van Take-Two volgde. Lebron James gaf de toestemming om zijn beeltenis te gebruiken in de game en daar vallen zijn tattoos ook onder. 
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Waar kijken we naar uit?

  • Morgen verschijnt 'Stellar Blade', een actiespel dat zich afspeelt in een futuristische postapocalyptische wereld. De aarde is verwoest door aliens en de overlevenden zijn gevlucht naar een kolonie in de ruimte. Spelers kruipen in de huid van Eve, een elitesoldaat die de wezens moet uitroeien.

    Het spel werd ontwikkeld door Shift Up, een kleinere Koreaanse studio die zich voor het eerst waagt aan een spel van deze omvang, en wordt exclusief uitgebracht voor de PlayStation 5. K-pop-ster Bibi maakte de soundtrack van het spel. De eerste reviews van critici zijn alvast vrij lovend. Afwachten wat de gamers zelf zullen zeggen.

    'Stellar Blade' was vooral in het nieuws de laatste weken, omdat de outfits van het hoofdpersonage weinig aan de verbeelding overlaten. Onder de eerste gameplay-trailers verschenen heel wat comments (van vooral mannen) die dat toejuichten, maar critici vinden dat het mag gedaan zijn met vrouwen seksualiseren in videogames.
  • Nog een spel waar we naar uitkijken: 'Tales of the Shire: A the lord of the rings game'. Het nieuwe spel gebaseerd op 'The lord of the rings' van J.R.R. Tolkien werd aangekondigd in september vorig jaar en zou in de tweede helft van 2024 uitkomen.

    De makers van Weta Workshop deelden deze week de eerste trailer van het spel. Verwacht je niet aan heroïsche gevechten met Lord Sauron, dit wordt een simulatiespel waarin je je eigen Hobbit-huis kan decoreren en een groententuintje kan aanleggen. 

    Bekijk: de eerste trailer van 'Tales of the Shire'
  • Ook de opvolger van het middeleeuwse rollenspel 'Kingdom come: Deliverance' zou als alles goed gaat nog dit jaar in de winkel moeten liggen. Het verhaal draait opnieuw rond Henry of Skalitz, ooit een simpele boer, nu een trouwe bondgenoot van de koning.

    De game werd officieel voorgesteld in een video van 13 minuten lang, maar er is ondertussen gelukkig ook een kortere trailer.

    Bekijk: de aankondigingstrailer van 'Kingdom come: Deliverance II'

Meest gelezen