wielrennen

Renners halen hun gram: Giro-rit niet over besneeuwde top, start verplaatst

Er is nu dan toch duidelijkheid: de 16de rit van de Giro wordt ingekort en vertrekt op een andere plek, zodat het parcours niet meer over besneeuwde bergtoppen loopt. Om 14 uur wordt het startschot gegeven in Spondigna in plaats van in Livigno. Een rennersstaking is afgewend.

Guy Van Den Langenbergh
Bron: belga

Normaal zouden de renners om 11.20 uur vanuit Livigno starten, maar het werd al snel duidelijk dat ze daar geen zin in hadden. Ze tekenden wel het wedstrijdblad, maar weigerden de Passo Umbrail te beklimmen.

“Ik zag vanuit mijn hotelkamer op 1.900 meter al sneeuw vallen en we moeten nog naar een hoogte van 2.500 meter”, zei roze trui Tadej Pogacar. “Daar gaan we veel sneeuw krijgen. Maar het is vooral de lange afdaling die ons zorgen baart. Het is niet goed om vanop 2500 meter af te dalen, ik denk dat het gevaarlijk is voor de gezondheid.”

Intussen kwam Paolo Bellino, ceo en algemeen manager van RCS bij Eurosport met een statement. “Er is gisteren wel degelijk overleg geweest met de renners omtrent de toepassing van het Weather Protocol”, klonk het. “Alleen zijn de weersomstandigheden nu nog een pak erger dan dat we gisteren verwacht hadden. Het is duidelijk dat we onder deze omstandigheden de Passo Umbrail niet kunnen beklimmen.”

En dus is met de renners een compromis bereikt. Ze tekenden in Livigno het wedstrijdblad maar stapten daarna in de wagens om via de Munt-la-Schera-tunnel Zwitserland te verlaten richting Italië. In Spondigna zal de wedstrijd officieel van start gaan, waarna ze nog iets meer dan honderdtwintig kilometer van het originele parcours zullen afleggen. Oorspronkelijk zou de rit iets meer dan tweehonderd kilometer tellen.

Staking afgewend

De Internationale wielervakbond CPA speelde een belangrijke rol in de discussie tussen renners en organisatoren. Voorzitter Adam Hansen publiceerde eerder vandaag een brief op sociale media. “De renners hebben unaniem gesteld dat ze niet aan de rit zullen deelnemen in de huidige omstandigheden. Deze collectieve beslissing maakt de ernst van de situatie duidelijk”, klonk het. Hansen schreef ook nog op X: “Als de renners stemmen, dan blijven ze ook bij hun stem. Dat is heel duidelijk”.