Scheepsramp

Rampschip Baltimore na bijna twee maanden weggesleept, bemanning mag nu pas van boord

De Dali wordt naar de haven gesleept.© getty images via afp

Het containerschip dat bijna twee maanden geleden de Francis Scott Key brug in de Amerikaanse stad Baltimore deed instorten, is maandag weggesleept.

em, blg

Het duurde zo’n twee uur om de Dali in een scheepswerf in de haven van Baltimore te krijgen. Er waren vijf sleepboten nodig om het 300 meter lange schip vier kilometer te verplaatsen. De operatie moet de volledige hervatting van het scheepvaartverkeer in de regio vergemakkelijken. De haven van Baltimore is erg belangrijk voor de Amerikaanse oostkust.

De Dali voer op 26 maart tegen de Francis Scott Key Bridge, die daarop instortte. Zes arbeiders die herstellingswerken uitvoerden aan de brug kwamen daarbij om het leven. Het laatste lichaam werd pas vorige week gevonden.

De bemanning van de Dali, voor het merendeel Indiërs, mocht al die tijd het schip niet verlaten. Nu ze in Baltimore aangemeerd zijn, mogen ze van boord. Ze zijn vlak na de ramp al verhoord door de FBI, die onderzoek doet naar het ongeval.

In de Patapscorivier ligt nog steeds puin door het ongeval. Verwacht wordt dat het scheepvaartverkeer pas over een tiental dagen weer volledig hervat zal kunnen worden. Een tijdelijk kanaal maakt passage wel al mogelijk.