geweld

Na dood van trucker Gheorghe: meisje aangehouden voor eerder incident met riooldeksel

De snelwegbrug in Andenne.© Kristof Vadino

Er zijn twee nieuwe verdachten ondervraagd in het onderzoek naar de dood van een Roemeense vrachtwagenchauffeur op een snelweg in de provincie Luik. Dat bevestigt het parket van Namen. Het gaat om twee jongeren die niet betrokken waren bij het dodelijke incident zelf, maar wel bij een soortgelijk incident enkele dagen eerder.

jvh
Bron: l'avenir

Bij het incident in de nacht van vrijdag 10 mei op zaterdag 11 mei gooide een groep jongeren een riooldeksel vanop een snelwegbrug op de E42. Het deksel doorboorde de cabine van een Roemeense vrachtwagenbestuurder, die de impact niet overleefde. Vorige week werden drie meerderjarigen en twee minderjarigen opgepakt voor hun betrokkenheid: drie meerderjarigen werden na verhoor aangehouden voor kwaadwillige belemmering van het verkeer met de dood tot gevolg, twee minderjarigen werden overgedragen aan de jeugdrechter.

Nu blijkt dat het gerecht eind vorige week ook twee andere jongeren heeft opgepakt, die betrokken zouden zijn geweest bij een soortgelijk incident enkele dagen eerder: een vrachtwagen van een andere Roemeense chauffeur zou beschadigd zijn geraakt toen een groep jongeren ook al een deksel aan een touw vanop dezelfde brug over de snelweg zou hebben laten bengelen. Dat schreef de Franstalige krant L’Avenir dinsdag, en is bevestigd door het parket van Namen.

‘Spelletje’

De vrachtwagenbestuurder bracht toen al de politie op de hoogte, die een onderzoek opende. Het parket legde na het dodelijke incident van 11 mei een mogelijk verband tussen beide zaken. In het licht van die ontwikkeling werden donderdag twee andere jongeren – één minderjarige en één net meerderjarig meisje – ondervraagd. Ze zouden enkel betrokken zijn geweest bij het eerste incident. Daarbij werd de cabine zwaar beschadigd. De chauffeur bleef wel ongedeerd. De minderjarige verdacht werd inmiddels vrijgelaten, het net meerderjarige meisje werd aangehouden voor kwaadwillige belemmering van het verkeer.

Volgens L’Avenir maken beide incidenten deel uit van een ‘spelletje’ dat de jongeren speelden, waarbij het de bedoeling was om met het riooldeksel schade te berokkenen aan voorbijrijdende vrachtwagens.