Direct naar artikelinhoud
RecensieDans

In het sterke oeuvre van de Canadese choreograaf Crystal Pite blijft Partita for 8 dansers wat achter (***)

En dat ligt niet aan de acht NDT-dansers: zij voeren ­alles vol overtuiging uit.

Partita for 8 dancers van Crystal Pite voor Nederlands Dans TheaterBeeld Rahi Rezvani

De Canadese topchoreograaf Crystal Pite weet hoe ze dans op stem kan zetten. Voor het Nederlands Dans Theater, het Haagse gezelschap waaraan ze al precies een decennium is verbonden, maakte ze twee jaar geleden The Statement, een fenomenaal danskwartet over doofpotaffaires en achterkamertjespolitiek, gezet op dialogen uit een verbaal diplomatiek steekspel. Dans en tekst leken elkaar voortdurend op de staart te trappen zonder aan kracht en betekenis in te boeten. Pite voegde er sterke beelden aan toe.

Partita for 8 dancers van Crystal Pite voor Nederlands Dans Theater

Daarom verbaast het dat de choreografie in haar nieuwste werk voor de topgroep van NDT de structuur volgt van Partita for 8 voices, een prijswinnende a-capellacompositie van de New Yorkse componist Caroline Shaw. Acht stemmen switchen volgens een vast patroon van gefluister, gemurmel en gezucht naar woordloze melodieën en speechflarden. Tegen een gloedvolle achterwand volgen acht dansers de vocale acrobatiek. Als in een spirituele volksdans beginnen ze hand in hand, in een cirkel, om vervolgens bij iedere stembuiging mee te veranderen van patroon. Het is niet door de dansers dat Partita for 8 dancers in het sterke oeuvre van Pite wat achterblijft – zij voeren ­alles vol overtuiging uit. Wel zou een liveuitvoering van het muziekstuk de spanning zeker verhogen. Maar daar hangt een prijskaartje aan.

Gelukkig opent de avond met het sterk melancholieke Shut Eye (2016) van Sol León & Paul Lightfoot en het energieke Woke Up Blind (2016) van Marco Goecke. Het is om te smullen hoe de dansers een dialoog aangaan met muziek, van het Kronos Quartet tot Jeff Buckley. En de topdansers zetten er ook nog eens messcherp hun tanden in. 

Savoir Faire door Nederlands Dans Theater 1, met Partita for 8 dancers van Crystal Pite, Woke Up Blind van Marco Goecke en Shut Eye van Sol León & Paul Lightfoot. 17/5, Zuiderstrandtheater, Den Haag. Tournee t/m 9/6.