Direct naar artikelinhoud
Migratie

Mensensmokkelaars adverteren intensief op sociale media

Vluchtelingen arriveren vanuit Turkije op het Griekse eiland Lesbos.Beeld EPA

Het aantal advertenties op sociale media waarmee mensensmokkelaars mensen ronselen om naar Europa te reizen, neemt al een hele poos weer toe. Dat blijkt uit observaties van politie- en asielinstanties die De Morgen kon inkijken.

Dit jaar reisden 27.482 mensen via de Middellandse Zee naar Europa. Vooral de routes vanuit Turkije en Libië worden nog veel gebruikt. Wel nam het aantal vluchtelingen de jongste twee jaar gevoelig af: vorig jaar hadden rond hetzelfde tijdstip 58.921 mensen de Middellandse Zee overgestoken, in 2016 ging het om 190.977 mensen.

De Belgische politie-en asielinstanties stellen de jongste weken opnieuw een stijging vast van het aantal advertenties waarmee mensensmokkelaars vluchtelingen willen aansporen om naar Europa te reizen.

Vooral de Turkije-Griekenland-route wordt opnieuw gepromoot. Het goedkoopste ‘ticket’ kost 500 dollar voor de overtocht per rubberboot, maar er worden ook duurdere reizen aangeboden met Italië of Duitsland als eindbestemming. De landtrip gebeurt per vrachtwagen.

WK voetbal

De duurste reizen gaan per vliegtuig van Turkije naar Ierland, Groot-Brittannië en Canada: deze tickets kosten 9.000 dollar. De trip wordt aangeboden door een regulier reisbureau in Istanbul. De smokkelaar vermeldt dat de betaling pas moet gebeuren na aankomst op de eindbestemming. Hij voegt eraan toe dat hij ook juridische diensten aanbiedt om aan een legale verblijfstitel te komen en dat hij contacten heeft in het circuit van de zwarte arbeid. Een soortgelijke trip vanuit Iran naar de EU wordt aangeboden voor 12.000 dollar.

De duurste reizen gaan per vliegtuig van Turkije naar Ierland, Groot-Brittannië en Canada: deze tickets kosten 9.000 dollar

Ook Koerdische mensensmokkelaars blijven erg actief op sociale media. Zij prijzen onder andere een directe vlucht van de Koerdische hoofdstad Erbil naar Duitsland aan: kostprijs 9.500 dollar. Wie daarna meteen wil doorvliegen naar Groot-Brittannië betaalt 7.500 dollar extra.

Opvallend: uit de advertenties van bepaalde mensensmokkelaars blijkt dat ook het WK voetbal in Rusland opportuniteiten schept. Er worden vanuit Egypte en Libanon vluchten aangeboden naar Rusland, gekoppeld aan de mogelijkheid om daarna door te reizen naar EU-landen als Polen en Tsjechië.