© gee

Belgische dronesector in 2020 goed voor ruim 1.000 extra jobs

Tegen 2020 zou de Belgische commerciële dronesector meer dan 1.000 extra jobs kunnen creëren en een omzet opleveren van 409 miljoen euro. Enige voorwaarde is wel dat de nakende EU-dronewetgeving in ons land snel wordt toegepast. Dat stellen de technologiefederatie Agoria en consultancybureau PwC België in een gezamenlijke studie.

rd

De resultaten van die studie werden vanmorgen voorgesteld onder de controletoren van Belgocontrol, in het bijzijn van vijftig bedrijven die actief zijn in de Belgische dronesector. België is een van de Europese landen die het voortouw nemen in de ontwikkeling van deze nieuwe industrie. “Maar het is belangrijk dat ons land nu de boot niet mist”, zegt business group leader Yves Schellekens van Agoria. “Begin volgend jaar komt er een nieuwe Europese dronewetgeving rond veiligheid, privacy en ecologie. Willen we de sector alle kansen geven, dan is het belangrijk dat we die EU-wetgeving binnen de zes maanden kunnen toepassen. Zonder extra Belgische regels.”

Dronebots

Volgens de schatting van Agoria en PwC zou een vlotte toepassing van de Europese wetgeving meer dan 1.000 nieuwe jobs - voornamelijk voor hoogopgeleiden - kunnen opleveren tegen 2020 en een omzet genereren van 409 miljoen euro. “Drones kunnen veel meer dan mooie luchtbeelden maken. Je kan de toestellen uitrusten met speciale apparaten, sensoren en op maat geschreven software zodat ze voor verschillende opdrachten kunnen dienen”, zegt Schellekens. “Oogsten kunnen worden geoptimaliseerd of inspecties op gevaarlijke plaatsen kunnen veiliger gebeuren. In de toekomst zullen drones zelfstandig pakjes leveren of bewakingsopdrachten uitvoeren.” Ook de komst van zogenaamde dronebots is niet meer veraf. Dat zijn drones die uitgerust zijn met speciale robotarmen om bepaalde handelingen uit te voeren.

Pioniersrol

Het Belgische economische landschap biedt volgens de studie talrijke mogelijkheden voor het gebruik van drones. “Infrastructuur, energie, landbouw, verzekering, transport, telecom, veel sectoren van onze economie overwegen nu al hoe ze hun voordeel kunnen halen uit dronetechnologie”, zegt digital & innovation services leader Floris Ampe van PwC België. “En als we internationaal vergelijken, weten we dat een goed wettelijk kader de sector een grote boost kan geven. Er bestaat ook hier zoiets als een first mover advantage, waarbij de pioniers zullen een voorsprong nemen op de concurrentie.”