Hun taco van 2,5 kilo is een hit: “Voor gezond eten moet je niet bij ons zijn”

© fvv

Nieuwe horecazaken goochelen vaak met groenten, zaden en andere quinoa. O’Tacos gaat niet mee met de trend. “Bij ons kom je niet voor een gezonde hap”, zeggen de uitbaters die het Gentse Metselaarshuis, met de beelden van Walter De Buck, eindelijk weer bewoners geven.

Jan Claeys

Niet makkelijk, een horecazaak openen in het Metselaarshuis, het statige gebouw in de Cataloniëstraat. “We mochten letterlijk niets aan het gebouw veranderen”, zegt Pieter Daems, general manager van O’Tacos voor ons land. “Dus hebben we het restaurant eigenlijk als een soort doos in het Metselaarshuis gebouwd. In de originele muren hebben we geen enkele nagel geklopt.”

O’Tacos zit vlak bij McDonald’s en Quick, maar dat is voor de uitbaters geen bezwaar. “Dit is de ideale plek. Hier is het altijd druk, hier lopen veel jongeren. Nog meer dan onze collega’s mikken wij op de jeugd: onze voornaamste doelgroep zijn jongeren van 16 tot 24.”

Geen Mexicaans restaurant

De keten bestaat iets meer dan tien jaar in Frankrijk en begon twee jaar geleden aan de verovering van België. “Hier moeten we opboksen tegen misverstanden. We krijgen vaak slechte beoordelingen op sites zoals Tripadvisor. Niet omdat mensen het niet lekker vinden, maar omdat ze iets anders hadden verwacht. Maar we zijn helemaal geen Mexicaans restaurant, we verkopen french taco’s.”

© fvv

Wat dat zijn? Vlees, saus , frietjes en gesmolten kaas in iets dat het midden houdt tussen een taco en een dürüm. “Allemaal halal”, zeggen de uitbaters ,Domenico Lauria en Yazidi Sami, er meteen bij. Wat ook blijkt uit de koelkast: er is geen bier of wijn aanwezig.

Taco van 2,5 kilo

De nieuwkomer hoopt dat de vonk met Gent snel overslaat. “Dit is de stad waar we echt wilden zijn. Veel middelbare scholen, veel studenten, een bruisende winkelstad: onze doelgroep is massaal aanwezig, zeker in deze buurt.”

Zaterdag om 12 uur krijgen de eerste honderd bezoekers een gratis O’Taco. Wie te laat is en toch gratis wil eten, kan zich wagen aan de giga-O’Taco: meer dan 2,5 kilo. Wie hem volledig op krijgt, hoeft niet te betalen. Wij hopen dat dat niet te snel gebeurt.

Op Facebook: ‘O’tacos Gent’