Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Witte Huis moet CNN-journalist Jim Acosta weer toelaten

CNN-journalist Jim Acosta.Beeld AFP

Het Witte Huis moet CNN-verslaggever Jim Acosta voorlopig zijn accreditatie teruggeven. Het gaat om een voorlopig besluit van de rechter, die volgens CNN later pas een definitieve uitspraak doet in de zaak.

De toegang van Acosta tot het Witte Huis was aan banden gelegd na een incident op een persconferentie van president Trump. Daar weigerde de journalist zijn microfoon af te geven aan een medewerkster. Hij bleef de president vragen stellen over diens verwijzingen naar de migrantenkaravaan die op weg is naar de Verenigde Staten tijdens de campagne voor de Amerikaanse verkiezingen van vorige week.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump was niet opgezet met de vragen die Acosta stelde waardoor de tussenkomst van de journalist in ruzie eindigde. Het Witte Huis trok vervolgens de accreditatie in die de CNN-verslaggever ongehinderde toegang gaf tot persconferenties. Trump moet weinig hebben van CNN, die hij geregeld beschuldigt van het verspreiden van fakenieuws over zijn beleid.

CNN stapte daarop naar de rechtbank om de accreditatie van Acosta terug te eisen. Verrassend genoeg sloot de conservatieve tv-zender Fox News zich aan bij CNN in die rechtszaak. CNN noemt de uitspraak van de rechter “een eerste overwinning”.

Witte Huis moet CNN-journalist Jim Acosta weer toelaten
Beeld EPA