© Geert Vanloffelt

Gemeentebestuur As investeert fors in zonne-energie

Tegen eind november zullen vijf gemeentelijke gebouwen voorzien worden van zonnepanelen. Deze investering kost de gemeentekas 260.000 euro, maar die zal in minder dan acht jaar terugverdiend zijn. De installatie van de zonnepanelen zorgt tegelijk voor een vermindering van 44 ton CO² per jaar.

Geert Vanloffelt

“Het gemeentebestuur van As kiest radicaal voor de zon”, aldus burgemeester Tom Seurs. “Deze maand nog zullen er zonnepanelen geplaatst worden op de gemeentelijke sporthal, gemeenschapscentrum De Drieschaar, het technisch centrum, de service flats en de gemeentelijke basisschool. Jaarlijks zal de gemeente met deze installaties meer dan 57 000 kWh groene elektriciteit opwekken, goed voor een vermindering van meer dan 44 ton CO2, vergelijkbaar met bijna 7 voetbalvelden bos”.

In totaal investeert het gemeentebestuur 260.000 euro, maar door de jaarlijkse besparing van 21.069 euro aan energiekosten verdient het project zichzelf terug op 7,5 jaar tijd. Na 20 jaar zullen de zonnepanelen dus ongeveer 265 000 euro winst aan energiekosten opleveren.

40 % minder CO²-uitstoot

“In maart ondertekende ik het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie 2030”, vervolgt Seurs. “Met de ondertekening gaat de gemeente het engagement aan om tegen 2030 de CO²-uitstoot te reduceren met 40 %. In As is er weinig industrie en op mobiliteit hebben we nagenoeg geen vat, waardoor de grootste besparingen dan ook behaald kunnen worden door duurzame aanpassingen aan het gemeentelijk patrimonium. Het was het niet vanzelfsprekend om iedereen van het nut hiervan te overtuigen, ook omdat de investering pas op lange termijn rendeert. Maar op dat vlak zitten we wat mij betreft nog maar in de beginfase. Alleen door zelf voluit de kaart van de duurzaamheid te trekken kunnen we als gemeentebestuur onze inwoners aanmoedigen om ook te kiezen voor groene energie”.