De feiten speelden zich af op een trein met eindhalte het Centraal Station in Antwerpen (themabeeld).© Shutterstock

Dertiger die jonge vrouw lastig valt op trein wordt geïnterneerd

Een dertiger die twee jaar geleden een jonge vrouw heeft lastig gevallen op een trein richting Antwerpen, wordt geïnterneerd. Dat heeft de correctionele rechtbank in Antwerpen beslist. De man verwondde ook een veiligheidsagent bij Securail.

De feiten dateren van 14 mei 2022. Een toen 21-jarig meisje had die dag de trein genomen van Sint-Niklaas naar Antwerpen. Ergens onderweg kwam André V.W. (31) dicht naast haar zitten en vroeg hij of ze met hem mee wilde naar Turnhout. Ze weigerde, maar W. repliceerde dat hij geen nee accepteerde en legde hij zijn hand op haar been.

Bij aankomst in het Centraal Station had ze uit schrik aan andere reizigers gevraagd of ze haar wilden vergezellen naar de loketten. V.W. bleef haar volgen en riep dat ze met hem moest meegaan. Als ze niet wou, zou hij het wel bij iemand anders proberen. Op de trein had V.W. ook al iemand anders lastig gevallen, zij had de indruk dat hij op zoek was naar een jong meisje.

Enkele veiligheidsagenten van Securail kwamen tussen, maar V.W. werd agressief en deelde vuistslagen uit aan een van hen. Hij kon kort nadien staande gehouden worden door de politie, maar bij een schermutseling raakte ook een agente gewond. Zij was zeven dagen werkonbekwaam, de veiligheidsagent bleek acht dagen arbeidsongeschikt.

Op het moment van de feiten verbleef V.W. in een psychiatrisch centrum in Oost-Vlaanderen. Uit het verslag van de gerechtspsychiater bleek dat hij aan een geestesstoornis leidde door middelengebruik. Volgens de deskundige was een internering noodzakelijk. Op zitting volgde de procureur dat standpunt, al vroeg de verdediging daar niet op in te gaan.

Volgens V.W. was hij intussen in behandeling om niet te hervallen in zijn verslavingen en was de geestesstoornis weg. Hij had de slachtoffers intussen ook al vergoed. Omdat er geen deskundig verslag was neergelegd waaruit bleek dat de geestesstoornis van V.W. voorbij zou zijn, besliste de rechtbank toch om de man te interneren. “Bij gebrek aan adequate psychiatrische behandeling vormt beklaagde een gevaar voor de maatschappij”, stelt de rechtbank in haar vonnis.

 (jtp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen