© Getty Images via AFP

Republikeins kopstuk Mike Johnson hekelt “politiek proces” tegen Trump aan rechtbank: “Hij is onschuldig”

De gewezen Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag voor het gerechtsgebouw in New York steun gekregen van verschillende prominente partijgenoten. Onder meer Mike Johnson, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, is naar New York afgezakt om duidelijk te maken dat hij achter Trump blijft staan.

gjs
Bron: BELGA

Trump moet zich verantwoorden voor mogelijk gesjoemel met zakelijke documenten. Hij zou tijdens de presidentscampagne van 2016 geprobeerd hebben om de betaling van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels te verdoezelen.

Voor het gerechtsgebouw in Manhattan heeft Mike Johnson dinsdag zijn steun voor zijn partijgenoot uitgesproken. “Trump is onschuldig aan deze beschuldigingen”, klinkt het. De Speaker stelde - zonder enig bewijs aan te halen -  dat de processen tegen Trump politiek gemotiveerd zijn. Hij verwees daarbij ook naar de zaak rond de geheime documenten die bij Trump in beslag waren genomen.

“Het is voor niemand te ontkennen, als je hier objectief naar kijkt, dat het rechtssysteem in ons land gewapend wordt tegen president Trump. Het systeem gebruikt op dit moment alle middelen die het tot zijn beschikking heeft om de ene president te straffen en dekking te bieden voor de andere.”

Eigen initiatief

Johnson stelde dat hij de verklaring op eigen initiatief aflegde, omdat hij een van de “honderden miljoenen” mensen is die zich zorgen maakt over de gang van zaken.

De opvallende speech van Johnson komt er daags nadat Michael Cohen, de vroegere advocaat van Trump, in de rechtszaal had verklaard dat Trump op de hoogte was van de betaling van het zwijggeld aan Stormy Daniels. De getuigenis van Cohen wordt dinsdag voortgezet.

Volgens de krant The New York Times hebben de bondgenoten van Trump de afgelopen dagen te horen gekregen dat ze de ex-president meer zichtbare steun moeten bieden tijdens het proces. Zo zijn ook oud-presidentskandidaat en ondernemer Vivek Ramaswamy, gouverneur Doug Burgum van North Dakota en parlementslid Byron Donalds dinsdag naar New York afgezakt. Maandag had senator James David Vance hetzelfde gedaan. The New York Times stipt aan dat zij alle vier hopen om Trumps ‘running mate’ te worden bij de komende presidentsverkiezingen.

Trump aanwezig

Donald Trump zelf was opnieuw aanwezig, en zoals elke dag nam hij voor hij de rechtszaal betrad de tijd om de aanwezige media toe te spreken. Hij kloeg andermaal over het spreekverbod op sociale media dat hem opgelegd is en waarvoor hij al meermaals beboet is tijdens het proces. In zijn betoog herhaalde de oud-president ook dat hij destijds niets verkeerd gedaan had. “Ik heb mijn advocaat een bepaald bedrag betaald, dat we ingeschreven hebben als juridische kosten. Ik heb een juridische kost gedaan en ik heb die ingeschreven als een juridische kost. Ik heb het niet ingeschreven als de bouw van een muur, de bouw van een gebouw of elektriciteit”, zei hij. “Er is geen misdrijf gepleegd. Ik zit hier al vier weken te luisteren naar een corrupte rechter.” De oud-president voegde eraan toe dat het koud was in de rechtbank. Een “icebox”, noemde hij het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer