Nederlandse omroep deed tweemaal melding van onveilige sfeer achter de schermen van Songfestival

De Nederlandse songfestival-delegatie heeft volgens krant ‘AD’ vorige week twee keer melding gemaakt bij de organisatie van het Eurovisiesongfestival. Volgens de Nederlandse publieke AvroTros hing er immers een onveilige sfeer achter de schermen van het evenement.

De Telegraaf, AD

Volgens de Nederlandse krant AD maakte AvroTros nog voor het incident met Joost Klein, op donderdag 9 mei, bij organisator EBU melding van een onveilige sfeer. De klacht zou afkomstig zijn vanuit de delegatiebubbel van de Nederlandse inzending. AvroTros maakte ook een tweede keer melding van een onveilige sfeer achter de schermen van het evenement. Dit keer op 10 mei, een dag na het voorval met Klein en een dag voor de grote finale.

Volgens nieuwssite NU.nl. heerste er vooral in de delegatiebubbel een onveilige sfeer, waarover diverse artiesten na afloop hebben geklaagd. Onder anderen de artiesten uit Litouwen, Ierland en Noorwegen hebben zich hier kritisch over uitgelaten. De Nederlandse omroep wilde geen verdere details geven over de inhoud van de meldingen.

De inzending uit Noorwegen heeft aan de Noorse krant Aftenposten verteld zelfs tot vlak voor de finale te hebben getwijfeld of ze zich moest terugtrekken. Volgens Magnus Børmark, gitarist van de band Gåte, is het tot een sterke confrontatie met de EBU gekomen. Hij had het gevoel dat de deelnemers gedwongen werden om zich in een politieke rol te begeven, maar daar niet tegen opgewassen waren.

Ook de artiesten uit Litouwen, Ierland en Noorwegen hebben zich kritisch uitgelaten over de onveilige sfeer tijdens het Songfestival

Diskwalificatie Joost Klein

Vrijdag kwam ook het nieuws naar buiten dat er een intern onderzoek liep naar een incident waarbij Joost Klein donderdag betrokken was achter de schermen. Inmiddels heeft de politie het onderzoek overgenomen, maar de EBU besloot hem naar aanleiding daarvan wel al te diskwalificeren voor de finale van zaterdagavond. De politie in Zweden heeft laten weten te verwachten dat Joost Klein vervolgd wordt voor het bedreigen van een cameravrouw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer