Direct naar artikelinhoud
Muziek

Soufiane Eddyani: “Moreno is een held”

Rapper Soufiane Eddyani beantwoordt vragen over zijn nummer ‘Amigo’ op een persconferentie.Beeld Tim Dirven

“Mijn bedoelingen waren alleen maar goed.” Op de persconferentie waarin rapper Soufiane Eddyani met een verklaring kwam over zijn nummer Amigo, en de storm errond, kreeg hij het even moeilijk. Toch blijft hij achter het nummer staan. En achter zijn vriend Bilal A. 

“Ik praat allesbehalve goed wat hij heeft gedaan”, zegt Eddyani. “Maar ook al keur ik zijn verleden af, de vriendschap blijft onvoorwaardelijk. Deze jongen is voor mij een held.” Zo verdedigde Eddyani zowel zijn eigen nummer als zijn vriend Bilal A. - rapnaam Moreno. 

Beiden staan al een tiental dagen in het oog van een mediastorm, maar zijn donderdag toch met een reactie gekomen.  Over het nummer Amigo is een hetze ontstaan, omdat het de daden van Moreno, een veroordeelde tienerpooier, zou goedpraten. Moreno is veroordeeld tot zes jaar cel voor het aanzetten tot prostitutie van een minderjarig meisje. “Gepakt door het systeem”, klinkt het in ‘Amigo’. 

Staatssecretaris Tweede Kansen 

Maar het eerste punt dat Eddyani en zijn advocaat willen maken is dat het nummer wel opgedragen is aan, maar zeker niet gaat over de daden van Moreno. “Het was alleen een ode aan onze vriendschap”, zegt Eddyani, die het even benauwd kreeg tijdens de persconferentie. “Het nummer gaat over onvoorwaardelijke vriendschap. Echte vrienden laten elkaar niet vallen bij misstappen. Ik keur zijn daden af, maar ik ken hem ook als mens. Maar mocht ik slachtoffers gekwetst hebben, dan wil ik me daar wel bij hen voor excuseren.” 

Met ‘Amigo’ wil Eddyani enkel rappen over het parcours dat hij zelf heeft afgelegd, klinkt het. Over hoe hij zelf zijn muzikale succes heeft bereikt. Waarom Moreno dan een held is? Dat komt door het traject dat hij sinds zijn veroordeling ook heeft afgelegd, zegt Eddyani. 

Want ook al zou de persconferentie eerst gezamenlijk zijn, toch verscheen Moreno niet op het appel. Hij zou een opleiding volgen bij en daar voorrang aan geven. Eddyani was zo de enige om te spreken, naast  advocaat Marijn Van Nooten. Hij wees erop dat Moreno niet veroordeeld is voor verkrachting maar voor mensenhandel en poging tot mensenhandel. 

Van Nooten liet het ook niet na om uit te halen naar N-VA-politica Zuhal Demir. “Ik denk niet dat we een staatssecretaris van Gelijke Kansen, wel een van Tweede Kansen nodig hebben”, zei hij. Op Facebook was Demir erg scherp voor het nummer van Eddyani, omdat ze vindt dat hij zo een “kinderverkrachter” steunt. Tegen A. zou er ondertussen nog een nieuwe klacht zijn ingediend bij het parket van Gent maar daar kwam op de persconferentie geen nieuwe informatie over. “Wij weten alleen wat we gelezen hebben in de pers”, zegt Van Nooten. 

‘Het nummer gaat over onvoorwaardelijke vriendschap. Echte vrienden laten elkaar niet vallen bij misstappen’
Soufiane Eddyani

Ook al nam Moreno de voorwaarden waaronder hij ondertussen vrij is - weliswaar met een enkelband - niet al te nauw, toch probeerde de advocaat aan te tonen dat Moreno zijn schuld heeft ingezien. Hij las zo ook een verklaring voor van een jeugdorganisatie, waarop A. over zijn daden heeft getuigd. A. heeft daaraan een bezoek gebracht en heeft zich toen “openhartig en kwetsbaar” opgesteld, klonk het in een verklaring van de organisatie die de advocaat voorlas. “Alle partijen willen de problematiek van tienerpooiers aanpakken”, aldus Van Nooten. 

Of er in de toekomst nog een ontmoeting komt tussen Eddyani, A. en slachtoffers van tienerpooiers is alvast onduidelijk. Er stond al een ontmoeting tussen Eddyani en de slachtoffers van prostitutie gepland, maar daarop is hij niet komen opdagen. Ook daar is Eddyani tijdens de persconferentie op aangeproken. “Maar", zo reageert de rapper”, de eerste keer dat er een ontmoeting met enkele van de slachtoffers van tienerpooiers gepland stond, ben ik niet komen opdagen, omdat ik de storm eerst wilde laten gaan liggen.” 

Views

Vast staat ondertussen dat de storm Eddyani geen schade heeft toegebracht. Zijn naamsbekendheid is er alleen maar door toegenomen en er is geen enkel optreden afgelast. De clip van ‘Amigo’ heeft op YouTube al meer dan anderhalf miljoen views gehaald een ook op zijn persoonlijke Instagrampagina blijft hij het nummer promoten. Een link naar het nummer staat krijgt er heel toepasselijk gezelschap met een emoji van een hart en een bommetje. 

“Het is niet de eerste keer dat ik meer dan een miljoen views haal”, zegt Eddyani. “Mijn cijfers waren altijd al goed. Ik ben nog steeds trots op het product dat ik gemaakt heb. Alleen is het jammer dat het verkeerd is geïnterpreteerd.”