zaterdag 21 april 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Zowel wie zelf wild aanrijdt, als wie aangereden wild vindt op de weg, kan dat melden op www.dierenonderdewielen.be Jozef Croughs

Natuurpunt roept op om meer aanrijdingen met grote wilde dieren te melden

“Iedereen kan ons helpen om zwarte punten te beveiligen”

HasseltVlaanderen krijgt een meldpunt voor aangereden grote wilde dieren. Chauffeurs die grof wild – plus 15 kilogram – hebben aangereden, kunnen laten weten waar, wanneer en wat op dierenonderdewielen.be. “Op die manier hopen Natuurpunt en de Vlaamse overheid ‘zwarte wildpunten’ in kaart te brengen”, zegt Diemer Vercayie van Natuurpunt. “Pas als dat lukt kan de overheid die wegen beveiligen.”

De grote zoogdieren doen het goed in Vlaanderen en in het bijzonder in Limburg. De ree en de vos zitten overal. Maar ook de bever, de das, de otter, het edelhert en de wolf zijn er al. En met de goudjakhals en de lynx in aantocht, acht de Vlaamse overheid de tijd rijp voor een meldpunt voor aangereden groot wild. Dit in navolging van Zweden, Noorwegen en Duitsland. Daar is het intussen verplicht om een aanrijding met een groot wild dier bij politie of jachtrechthouder te melden. Zo werden in 2014 in Duitsland 193.520 wildongevallen geregistreerd. Dat is één aanrijding om de drie minuten. In Zweden waren het er 47.167, ofwel een om de 11 minuten. 35.914 (76 procent) daarvan betroffen een ongeval met een ree.

Beveiligen

“Van een verplichting gaat hier in Vlaanderen geen sprake zijn. Alleen merken we dat bij dierenonderwielen.be weinig meldingen binnenkomen van aangereden groot wild, zoals reeën, everzwijnen enzovoort. Terwijl net die informatie nodig is om een weg te beveiligen”, legt Diemer Vercayie uit, zoogdierenspecialist bij Natuurpunt. “Zeker in een versnipperd landschap zoals Vlaanderen. Met een wegennet van 5 kilometer weg per vierkante kilometer en een groeiend grofwildbestand, valt het te verwachten dat er meer wildongevallen gaan gebeuren. Vandaar onze vriendelijke oproep naar de Vlamingen om aanrijdingen te melden. Ook mensen die zelf niet bij een ongeval betrokken waren, maar wel een aangereden dier langs of op de weg zien liggen, kunnen dat laten weten via de website.”

Het project dierenonderdewielen.be kwam er jaren geleden al op vraag van het departement Omgeving van de Vlaamse overheid.

Zwarte punten

Meten betekent weten, zoveel is duidelijk. Ook bij wildongevallen. “Het aantal aanrijdingen met grote wilde dieren kan gevoelig worden teruggedrongen door preventieve maatregelen te nemen. Faunapassages, wildrasters, dyna-mische borden om overstekend wild te signaleren en zelfs een app met de locaties van wildoversteekplaatsen (wissels) behoren tot de mogelijkheden. Alleen moeten we wel weten waar de zwarte punten zijn. En daar hebben we de hulp van de Vlaming bij nodig. Samen met hen kunnen we zo de Vlaamse wegen veiliger maken”, besluit de zoogdierenexpert.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws