Direct naar artikelinhoud
Justitie

Politiewerk (en achtervolgingen) stopt niet langer aan de landsgrenzen

België, Nederland en Luxemburg ondertekenen verdrag voor betere samenwerking
Beeld Photo News

Gedaan met criminelen die de grenzen van de Benelux gebruiken om uit de handen van de politie te blijven. Vandaag ondertekenen België, Nederland en Luxemburg een nieuw verdrag, zodat het politiewerk niet stopt aan de landsgrenzen. “Dit is een duidelijk signaal naar de criminelen”, vindt minster van Binnenlandse Zaken Jan Jambon

Het nieuwe politieverdrag zat al enkele jaren in de pijplijn en er is veel onderhandeld. In 2004 sloten de politiediensten van de drie landen een akkoord, het zogenaamde Verdrag van Senningen, om samen te werken. Dit is een herziening en een uitbreiding van dat verdrag. Sinds de komst van de nieuwe Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus kregen de onderhandelingen een nieuwe boost. “Criminelen waanden zich vaak ongrijpbaar als ze maar simpelweg de grens overstaken, maar dat is nu gedaan”, vat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon samen.

Tot nu moesten politieteams een achtervolging staken aan de grens, tenzij ze een geldige reden hadden. “In de praktijk weet men dat meestal pas nadat bijvoorbeeld de wagen en de inzittenden zijn gecontroleerd. Vanaf nu mogen politieploegen achtervolgen in elkaars land zo lang het nodig is. Er zal wel een team van het eigen land overnemen, maar dan wordt de achtervolging niet onderbroken. Een duidelijk signaal naar criminelen: denk niet dat je uit de klauwen van de politie kan blijven door het land uit te rijden.”

'Criminelen waanden zich vaak ongrijpbaar als ze maar simpelweg de grens overstaken, maar dat is nu gedaan'

Frustratie

“De achtervolgingen moeten staken, veroorzaakte frustraties bij de politiemensen en de burgemeester”, vult Matthias Colpaert, woordvoerder van minister van Jusitie Koen Geens (CD&V) aan. “Dit is een duidelijk signaal voor de daders, maar ook voor de burgers.”

Nederland, België en Luxemburg gaan hun zwarte lijsten met gestolen, verdachte en onverzekerde voertuigen uitwisselen, zodat die nummerplaten ook gedetecteerd kunnen worden door het ANPR-netwerk. “Zeer belangrijk voor ons, op een moment dat we in België een nationaal cameraschild met duizend camera’s op een centrale server aan het installeren zijn”, zegt minister Jambon.

'Een Nederlander die in eigen land van alles op zijn kerfstok heeft, wil in ons land zoete broodjes bakken, omdat hij denkt dat wij hem toch niet kennen. Dat is vanaf nu gedaan'

De politie kan de Nederlandse databank checken of een Nederlander die in ons land een winkel of een zaak wil openen, bijvoorbeeld gekend is voor drugsfeiten. “Een Nederlander die in eigen land van alles op zijn kerfstok heeft, wil in ons land zoete broodjes bakken, omdat hij denkt dat wij hem toch niet kennen. Dat is vanaf nu gedaan. Het is niet zo dat de hele databank kan gescreend worden, maar in heel specifieke gevallen kan het wel geraadpleegd worden. Uiteraard geldt dat ook in de andere richting.”

Speciale interventie-eenheden mogen over de grens opdrachten uitvoeren. “Als er bij een gijzeling in bijvoorbeeld Turnhout nood is aan speciale eenheden, maar een ploeg van Breda is er sneller dan die uit Brussel, dan kan dat perfect.”

Veel efficiënter

Luxemburgse of Nederlandse speurders mogen in ons land rechtstreeks met getuigen of verdachten spreken. “Dat is veel efficiënter dan nu, want zo’n vraag moet een hele administratieve papiermolen doorlopen”, zegt Colpaert.

Het transport van gevangenen of illegalen zal ook veiliger overgenomen worden. “Nu gebeurt dat op de grens of in een grenspost, maar dat kan nu gebeuren in een afgesproken politiekantoor. Dat is veel praktischer en minder risicovol.”