Speurders tonen gruwelbeelden van moordslachtoffer, Hardy toont geen emotie

© Tom Palmaers

In het Tongerse hof van assisen kwamen dinsdagnamiddag tien speurders aan het woord die het onderzoek uit de doeken deden naar de moord op de 82-jarige Maria Walschaerts in Mechelen. Daarbij lieten ze confronterende beelden zien, al had Hardy er duidelijk geen boodschap aan. Uit videoverhoren blijkt bovendien dat de man van plan was om euthanasie te plegen.

Walschaerts werd op 22 mei 2014 door haar zoon aangetroffen in haar woning aan de Oude Leestsebaan. Speurders van de afdeling Mechelen van de federale gerechtelijke politie (fgp) Antwerpen deden indertijd ter plaatse de nodige vaststellingen. Tijdens hun voorstelling op het assisenproces werden confronterende beelden getoond van het slachtoffer. Hardy zelf keek niet naar de televisieschermen met de beelden.

Af en toe richtte hij zijn ogen naar het plafond van de assisenzaal. Dan weer plaatste hij zijn gezicht in zijn handen. En soms leek het alsof hij zijn ogen sloot. De speurders vertelden hoe uitgebreid ze in hun onderzoek te werk gingen. In het huisje van het slachtoffer bleek niets gestolen. Het lichaam van Maria Walschaerts lag op de vloer in de slaapkamer. Op het lichaam werden door de mensen van het laboratorium van de technische en wetenschappelijke politie sporen genomen inzake bloed, DNA, vezels, haren en vingerafdrukken.

(lees verder onder de foto)

© Photo News

DNA op lichaam

Uit onderzoek bleek dat er een onbekend mannelijk DNA-profiel aanwezig was op de slip en het lichaam van Maria Walschaerts. De onderzoekers wezen dat profiel toe aan de tot dan toe onbekende “man1”. In de nationale en buitenlandse databanken werd immers geen match gevonden. Vervolgens begonnen de speurders met een screening naar verdachten, zoals personen in de onmiddellijke omgeving van het slachtoffer of verdachten met een voorkeur voor seks met ouderen. Het DNA-onderzoek leidde uiteindelijk tot de ontmaskering van Hardy, maar pas na het plegen van de drie andere feiten waarvoor hij in Tongeren terechtstaat.

LEES OOK. Seriedoder Renaud Hardy vertelt over moordpoging op actrice: “Ze stond ineens voor mij”

Euthanasie

Nog woensdag hebben de speurders dinsdagmiddag fragmenten laten zien uit de videoverhoren die ze van Hardy hebben afgenomen. Daarin ontkent hij iets te maken te hebben met de moord op Maria Walschaerts. Hij laat ook vallen dat hij plannen heeft voor euthanasie.

“Het gebrek aan affectie en die zes maanden in de gevangenis beginnen hun tol te eisen. Binnen twee weken doe ik een aanvraag tot euthanasie. Ik ben toch ongeneeslijk ziek, of ik vandaag sterf of over twee jaar maakt niet veel uit”, zegt Hardy in het videoverhoor tegen zijn ondervragers.

Zijn DNA zat immers ook op een inbusschroevendraaier die hij gebruikte bij de moordpoging op A. H. in Bonheiden, en op een muts die hij verloor bij de feiten op actrice Veerle Eyckermans in Zemst. Hij werd in september 2015 opgepakt voor de moord op zijn ex Linda Doms.

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen