Bloemenplatforms verkopen niet meer Moederdagboeketten dan in 2023

Foto: ANP

Nederlanders bestellen niet meer boeketten voor Moederdag dan ze vorig jaar deden, verwachten bloemenplatforms Fleurop en Topbloemen.nl. Wel geven mensen volgens de organisaties meer geld uit per bestelling en kiezen ze vaker voor boeketten die niet alleen uit rozen bestaan. Komende zondag is het Moederdag.

De week voor Moederdag is een van de belangrijkste weken voor bloemisten. Veel boeketten worden dit weekend besteld, zeggen de platforms. Edwin van Arkel, directeur van Topbloemen.nl, denkt dat tot 10 procent minder boeketten worden besteld dan vorig jaar. “Dat heeft te maken met het samenvallen met het hemelvaartweekend waardoor veel moeders en/of bestellers een weekendje weg zijn, zeker met dit mooie weer.”

Mensen besteden gemiddeld volgens Van Arkel 6 tot 7 procent meer aan bloemen voor Moederdag dan vorig jaar. Dat komt volgens hem door de inflatie en doordat de kosten in de hele keten zijn gestegen. Roze boeketten met veel seizoensbloemen zijn populair bij Topbloemen.nl, dat zichzelf de onlinemarktleider noemt. “Opvallend is dat dit jaar vaak chocolade wordt bijgevoegd”, zegt Van Arkel.

Fleurop verwacht dat het aantal boeketten vergelijkbaar is met Moederdag een jaar geleden. Op Hemelvaartsdag hebben minder mensen besteld. Dit weekend komt de piek, verwacht Christian Quint, bij Fleurop verantwoordelijk voor het productaanbod op de website. Boeketten bestaan traditioneel helemaal of grotendeels uit rozen, maar zijn volgens hem nu heel divers. “De prijzen van rozen waren in het verleden best fors, wellicht zochten mensen toen naar alternatieven en zijn ze daarbij gebleven.”

Bloemen zijn duurder geworden sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in 2022. Onder anderen kwekers hebben daardoor hogere energiekosten en hebben die deels of volledig doorberekend. Quint stelt dat de prijzen bij Fleurop dit jaar vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar.

Bij bloemenveiling Royal FloraHolland zijn de afgelopen twee weken in totaal 408 miljoen bloemen verhandeld voor de Europese markt. De prijzen lagen volgens een woordvoerder bijna 17 procent hoger dan in de week voor Moederdag vorig jaar. Dit komt omdat het aanbod 10 procent lager was door heel slecht weer in Kenia, waar veel rozen vandaan komen. “Dat vertaalt zich naar hogere prijzen voor beschikbare bloemen. Kopers willen wat meer betalen om er zeker van te zijn dat ze genoeg bloemen hebben voor Moederdag.” Ook was de vraag vrijdag extra hoog omdat op Hemelvaartsdag geen bloemen werden geveild.