Ouders overleden Emma (19) kunnen bestellingen snoep nauwelijks volgen: “Ze zou zo trots geweest zijn”

© sbr

De Roeselaarse Emma Degryse (19) verloor op 16 oktober de strijd tegen een hersentumor. Net ervoor zette ze een snoepjesactie op poten ten voordele van Make-A-Wish. Op vraag van Emma zetten haar familie en vrienden de actie nu met succes verder.

Steven Leenknegt

Bij Emma Degryse werd op 16 november 2015 een kwaadaardige hersentumor vastgesteld. Een zwaar verdict voor een 17-jarig meisje. Ze werd met spoed geopereerd en onderging een jaar lang een chemokuur. Opgeven stond niet in haar woordenboek, Emma bleef vechten tegen de ziekte. Dankzij Make-A-Wish, een organisatie die de hartenwensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte vervult, kon ze in 2016 haar droom in vervulling laten gaan. Op het muziekfestival Tomorrowland ontmoette ze tal van BV's onder wie haar grote idool Dimtiri Vegas.

Eind september kreeg ze echter te horen dat ze niet lang meer te leven had. Ze besloot een snoepjesactie op te zetten ten voordele van Make-A-Wish voor de Warmste Week van Studio Brussel. Maar ze heeft die actie niet meer kunnen afwerken. Op 16 oktober is Emma overleden. “In haar rolstoel heeft ze nog de eerste zakjes met snoep gevuld en verkocht”, zeggen mama Mieke Vanlerberghe en papa Philippe Missiaen. “Ze was een heel sterke meid. Tot het bittere einde bleef ze zich inzetten voor de actie. Ze wilde niet opgeven. Ook kreeg ze heel veel steun van haar vriend Mathieu Corneillie en haar zus Fien en broer Emile. Zo heeft ze dit jaar nog heel veel mooie reizen kunnen maken naar New York en eind augustus naar Spanje. Ze regelde ook alles zelf, tot haar begrafenis toe. Ze wist dat ze haar verjaardag op 6 november niet meer zou meemaken, maar wilde dat we toch een feest gaven. Haar grote wens was ook dat we de actie zouden verderzetten.”

Duizenden zakjes

Wat begon met een tiental zakjes, groeide uit tot een onverhoopt succes. Familie en vrienden maakten intussen al 3.000 zakjes snoep, soms tot 600 per dag. “De bestellingen blijven maar toekomen. Er zijn bedrijven en voetbalclubs die wel 100 tot 200 zakken bestellen. Emma zou zo trots geweest zijn als ze dit allemaal zag. We hadden niet verwacht dat de respons zo groot zou zijn”, zegt mama Mieke. “Het doet ons veel deugd om te zien dat mensen zo begaan zijn met ons. We zullen in december zeker met een mooi bedrag kunnen gaan tot in Wachtebeke.” Daarnaast deed Emma ook op Facebook een oproep voor Make-A-Wish en zamelde ze daar al 1.500 euro mee in.

Een zakje snoep kost 4 euro en kan worden besteld door een Messengerbericht te sturen naar Mieke Vanlerberghe. Een gift aan Make-A-Wish ter nagedachtenis aan Emma overmaken, kan op BE83 4093 0351 0115 met vermelding F18272.