In Japan werden cholesterolremmers met benikoji in uit de rekken gehaald.
Foto: AP

5 doden en meer dan honderd ziekenhuisopnames in Japan door gezondheidssupplementen

In Japan zijn 5 doden gevallen na het innemen van een "natuurlijke cholesterolremmer". Meer dan 100 mensen liggen in het ziekenhuis door het gezondheidssupplement. De producten waar het om gaat, zijn uit de rekken gehaald.

Het Japanse bedrijf Kobayashi Pharmaceutical heeft cholesterolremmers met het ingrediënt benikoji teruggeroepen omdat er tal van gezondheidsklachten binnen stroomden. De gezondheidssupplementen worden gelinkt aan 5 overlijdens en 114 ziekenhuisopnames in Japan.

Het farmabedrijf krijgt veel kritiek over zich heen omdat het niet snel genoeg actie heeft genomen. In januari wist het bedrijf al af van de problemen met de gezondheidssupplementen. Pas op 22 januari werd die informatie publiek bekendgemaakt. 

Wat is benikoji? 
Benikoji is rijst die gefermenteerd wordt met de schimmel Monascus purpureus. Het product heeft een rode kleur en wordt in Japan vaak gebruikt als voedselkleurstof.

Ook in gezondheidssupplementen is de rode gistrijst terug te vinden. Benikoji zou immers de cholesterol verlagen.

Toch is het goedje niet ongevaarlijk. Tijdens het fermentatieproces kan de giftige stof citrinine ontstaan. Die stof kan onder meer nierproblemen veroorzaken.

Directeur Akihiro Kobayashi heeft zich samen met 2 andere topmannen van het bedrijf geëxcuseerd voor de situatie. Naar Japanse gewoonte deden ze dat door een buiging te maken. Het bedrijf probeert ook om verdere schade te voorkomen en zal inzetten op beter crisismanagement.

De top van Kobayashi Pharmaceutical excuseert zich voor de situatie.
Foto: AP

Er is een onderzoek opgestart naar de precieze oorzaak van de gezondheidsklachten. Volgens het bedrijf blijkt uit een eerste analyse dat de benikoji "mogelijks ingrediënten bevatte die er niet thuishoorden". Het zou niet gaan om de giftige stof citrinine.

Het Japanse ministerie van gezondheid heeft een lijst opgesteld met alle producten die worden teruggeroepen. Op de lijst staan meer dan 40 producten, zoals crackers en vinaigrette, die benikoji bevatten.

Meest gelezen