Marie en Jannick van Fäm: een wonderbaarlijke match van talenten leidde tot ‘Save yourself’.© Koen Fasseur

Professor Jannick en ‘studente’ Marie van Fäm leveren sterk staaltje soultronica af: dansen op liedjes met boodschap

Schoten/Mechelen -

Vrijdag 29 maart 2024 was een grote dag voor Fäm, het alter ego van Marie Cassiers. Met ‘Save yourself” leverde ze haar eerste dancetrack af. Maar de jonge vrouw staat er niet meer alleen voor. Ze vond een muzikale ‘soulmate’ in Jannick Colebunders, een professor economie met gevoel voor harmonie en ritme.

Jan Auman

Toen we Marie Cassiers (22) vijf jaar geleden interviewden, droeg ze nog een schooluniform; dat van het Vita-et-Pax-college. Marie, telg uit een erg muzikale Schotense familie, had besloten om helemaal op haar eentje een benefietconcert te geven en zo centjes in te zamelen voor Tejo, een organisatie die jongeren laagdrempelige psychologische hulp aanbiedt. Met 2.500 euro opbrengst is dat toen aardig gelukt.

Daarbij hadden wij al het gevoel dat we Marie nog zouden terugzien, en niet alleen in ‘Mijn Plek’, de leuke ontbijt- en lunchstek ‘over de vaart’ in Schoten van haar plusmama Pam Ferket. Marie steekt er geregeld een handje toe. Maar de muzikale ambities zijn nog niet getemperd. Vier jaar geleden nam ze deel aan The Voice van Vlaanderen op VTM. Een midzomerfeestje van de familiale horecazaak werd opgeluisterd door een optreden van Fäm, zoals Marie haar muzikale project toen al gedoopt had.

“Ons eerste gezamenlijke optreden in muziekcafé De Floeren Aap in Mechelen was meteen raak”

Marie Cassiers (22)

Zangeres bij Fäm

“Dat was toen nog onder de instrumentale begeleiding van mijn broers Pieter en Thomas. Maar die hebben het zo ontzettend druk gekregen, dat ik via Vi.be (steunpunt voor artiest en muzieksector, red.) op zoek ben gegaan naar een andere toetsenist. Ik prijs me gelukkig dat Jannick (33) zo snel reageerde. Ons eerste gezamenlijke optreden in muziekcafé De Floeren Aap in Mechelen was meteen raak”, vertelt zangeres Marie over de wonderbaarlijke match tussen beiden.

Fäm zingt over veilige plekken. Of deze sluisbrug daar ook toe behoort, zijn we vergeten te vragen.© Koen Fasseur

Uitlaatklep

Jannick, een Mechelaar met Limburgse roots, is niet alleen goed in harmonie en ritme maar heeft ook meer dan gemiddeld verstand van economie. “Ik ben onderwijsassistent aan de Katholieke Universiteit Leuven binnen de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Muziek is voor mij een uitlaatklep. Al heb ik altijd al in groepjes gespeeld. Het bekendste moet Y29 geweest zijn. Ik nam telkens de toetsen voor mijn rekening. Marie zingt prachtig. Ze kan op muzikaal gebied alles wat ik niet kan. We vullen elkaar haast perfect aan.”

Dat is ook te horen op ‘Save Yourself’ de eerste single van Fäm in haar nieuwe bezetting. ‘Funky electronic pop with a message’. Zo omschrijven de makers zelf het geluid van Fäm. Fans van Nieuw-Zeelander Jordan Rakei en de Schot Joesef zullen ook deze Vlaamse dancetrack weten te smaken. Meteen blijkt hoe goed de ‘professor’ en de studente ‘muziekproductie’ blenden.

Marie en Jannick: rug aan rug, maar vooral zij aan zij als Fäm© Koen Fasseur

Veilig

De boodschap van dit eerste nummer is duidelijk en ernstig. “Het gaat over je op straat onveilig voelen”, spreekt Marie uit eigen ervaring, al wil ze liever niet specificeren wat ze precies meemaakte op dat vlak. “Sommige mannen weten echt niet van ophouden. Zelfs wanneer je hen de boodschap geeft dat je niet gediend bent van hun toenaderingen, blijven ze je intimideren. Ik heb intussen geleerd om me weerbaar op te stellen. De boodschap is dan ook meer universeel bedoeld. Het is een lofzang op plekken waar je je wel volledig ‘safe’ voelt.”

Marie en Jannick hopen dat hun eerste worp wordt opgepikt door radiostations en willen graag samen optreden.

www.vi.be/Fäm

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER The Voice Van Vlaanderen