Dikke Nordin staat in ons land terecht voor 7 verschillende drugsdossiers.
Foto: Interpol

Van kleine dealer tot spilfiguur in Antwerpse cocaïnehandel: wie is "Dikke Nordin van den Dam"?

Grootschalige cocaïnehandel, illegale wapenhandel, drugsgeweld: de feiten waar Nordin El Hajjioui, ook wel "Dikke Nordin van den Dam", van verdacht wordt zijn niet min. Nu de 36-jarige Antwerpse drugscrimineel effectief onderweg is naar ons land, komt justitie weer een stap dichterbij om Dikke Nordin achter de tralies te krijgen. Wie is hij? En wat hangt hem boven het hoofd?

Nordin El Hajjioui, alias Dikke Nordin, begon zijn criminele carrière op De Dam, een wijk in het noorden van Antwerpen. Als twintiger liep hij al enkele kleinere veroordelingen op voor drugscriminaliteit. Zo kreeg hij in 2015 een gevangenisstraf van 40 maanden met uitstel voor drugssmokkel.

Na die veroordeling besluit El Hajjioui om in 2016 naar Dubai te vluchten. Van daaruit zette hij zijn criminele activiteiten voort en bouwde hij zijn drugsimperium verder uit. 

'Bommen en granaten'-proces

Door naar 2019: toen schoot een 20-jarige vrouw zichzelf in dronken toestand in de voet in een appartement in Zwijndrecht. Bij de daaropvolgende huiszoekingen wordt een grote vondst van wapens en drugs gedaan.

Er worden onder meer granaten, kalasjnikovs, ontstekingsmechanismes en andere vuurwapens gevonden, en speurders ontdekken ook bijna 40 kilogram cocaïne en 25.000 euro cash. Een van de ontstekingsmechanismen kan gelinkt worden aan eerdere granaataanslagen in Antwerpen-Noord.

Verder onderzoek bracht een grote criminele organisatie in beeld die zich bezighield met de invoer van verdovende middelen. Uit afgeluisterde gesprekken kwam Dikke Nordin naar voren als de leider van de organisatie, die naast Antwerpen ook vertakkingen zou hebben in Limburg en Nederland.

De zaak krijgt de naam: het 'bommen en granaten'-proces. In 2022 moeten daarin maar liefst 51 verdachten voor de rechtbank verschijnen, waaronder ook El Hajjioui. Die bleef echter in Dubai en liet verstek gaan.

Volgens de procureur leidde de Antwerpse topcrimineel vanuit Dubai een criminele organisatie en gaf hij de opdracht om containers met cocaïne te stelen, wapens en explosieven aan te schaffen en wraakacties uit te voeren. Het parket eiste een celstraf van 12 jaar en een boete van 100.000 euro.

'Frank de Tank'

Nog in 2022 moet Dikke Nordin voorkomen in een grootschalig drugsproces. In totaal staan 29 mensen terecht voor hun betrokkenheid bij grootschalige cocaïnesmokkel. De bende zou verantwoordelijk zijn voor de invoer van 2 ton cocaïne via de Antwerpse haven tussen 2015 en 2016.

Tussen de verdachten staat ook Frank V., alias 'Frank de Tank'. Hij zou de coördinator geweest zijn van de groep die de cocaïne uit de containers haalde in de haven van Antwerpen. Dat zou hij gedaan hebben in opdracht van een Marokkaanse bende, onder leiding van Dikke Nordin, en in opdracht van een Albanese bende.

'Frank de Tank' is een opvallend figuur in de zaak. Zo maakte de ex-bodybuilder, dokwerker en portier TikTok-filmpjes waarin hij uitpakte met zijn weelde. Daarnaast stond zijn naam op een 'dodenlijst' in 2018. Toen kregen honderden mensen in Antwerpen een A4 in de bus met de titel: 'dood aan informanten'.

Bekijk: Dodenlijsten, TikTok-filmpjes en villa's in Dubai: het drugsproces tegen 'Frank de Tank' en 'Dikke Nordin'

Videospeler inladen...

Op het proces vorderde de rechter een gevangenisstraf van 9 jaar voor Frank V. Voor Dikke Nordin vroeg de aanklager de maximumstraf van 15 jaar cel. El Hajjioui kwam niet vrijwillig naar zijn proces. "De man woont in Dubai naar verluidt in een villa van 3 miljoen euro", klonk het op het proces.

Sky ECC

Dat El Hajjioui zijn criminele activiteiten in België coördineerde vanuit Dubai, kwam aan het licht door Operatie Sky ECC in 2021, vandaag exact 3 jaar geleden. Dat is een groot onderzoek naar georganiseerde misdaad waarbij maar liefst 1 miljard berichten van versleutelde telefoons van het bedrijf Sky ECC werden onderschept.

Daardoor kon de politie ruim 2 jaar lang meelezen met de plannen van een groot aantal criminelen. "De grootste actie van de gerechtelijke politie ooit in ons land", klonk het toen. Intussen werden daardoor al meer dan 1.000 veroordelingen gedaan.

Door de Sky-operatie kwamen ook de criminele activiteiten van Dikke Nordin aan het licht. "Hij voerde het vuile werk zelf niet uit, maar coördineerde alles vanuit Dubai", klinkt het bij bronnen dicht bij het onderzoek. 

Uit handen van het gerecht

Al die tijd is El Hajjioui uit handen van het gerecht kunnen blijven. Op vraag van België werd hij eerder wel gearresteerd in Dubai, maar later geraakte hij weer vrij.

De rechtszaken tegen Dikke Nordin verlopen moeizaam. Zo ligt het 'bommen en granaten'-proces al jaren stil omdat zijn verdediging, de advocaten Hans Rieder en Louis De Groote, meerdere wrakingsverzoeken had ingediend. Daarbij wordt verzocht om een rechter te vervangen omdat die partijdig zou zijn. Ook in de zaak-'Frank de Tank' wraakte de verdediging de rechters, met jarenlange vertragingen tot gevolg.

In 2021 tekende toenmalig Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) een uitleveringsverdrag met de VAE. Dat bleef initieel dode letter, tot vorig jaar een eerste verdachte werd uitgeleverd aan ons land.

Enkele weken geleden kwam het bericht dat het Hof van Cassatie in Dubai er geen graten in zag om ook El Hajjioui uit te leveren aan ons land. Er moesten wel nog wat formaliteiten in orde gebracht worden, dus reisde minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) af naar de Verenigde Arabische Emiraten. Dat zou alles in een stroomversnelling gebracht hebben. Hoe dan ook is dit dus een tweede succes op vrij korte tijd voor de Belgische justitie, in een deal met een land waar drugscriminelen zich tot voor kort onaantastbaar waanden. 

Op dit moment zijn er nog een twintigtal drugsverdachten in de Emiraten die nog uitgeleverd moeten worden. Die mogen nu beginnen vrezen dat ze niet langer ongemoeid gelaten worden. 

Wat staat hem te wachten?

Dikke Nordin staat in ons land terecht voor 7 verschillende dossiers, waarvan 6 in Antwerpen en 1 in Tongeren. Dat gaat onder meer over de invoer van 15 ton cocaïne. In totaal riskeert hij tientallen jaren aan effectieve gevangenisstraffen.

Wanneer hij straks in Melsbroek van het vliegtuig stapt, zal hij linea recta overgebracht worden naar de onderzoeksrechter. Die zal hem in eerste instantie verhoren. Maar, laat er geen illusie zijn: hij zal ook aangehouden worden en vliegt dan achter de tralies. 

De advocaten van Nordin El Hajjioui willen pas reageren als hij effectief overgebracht is.

Meest gelezen