“Nu tonen we ook andere mooie plekjes”

De jaarlijkse Paterkestocht verruimt de horizon van de deelnemers. In plaats van hen in en rond Corsendonk te laten wandelen, hebben de organisatoren van wandelclub De Korhoenstappers voor het eerst diverse routes uitgestippeld die andere stukjes natuurpracht van Oud-Turnhout in de kijker zetten.

gunter jacobs

Dat georganiseerde wandelingen in zijn, laat zich afleiden uit de grote deelnemersaantallen. De populaire Paterkestocht in Oud-Turnhout waagt het om een traditie te doorbreken. Bij de trajecten die de organisatoren dit jaar hebben uitgestippeld langs mooie en vaak minder bekende plekjes, laten ze voor het eerst de priorij van Corsendonk links liggen. “De Paterkestocht organiseren we al sinds 2007”, schetst Michel Van Gorp van wandelclub De Korhoenstappers. “De naam verwijst weliswaar naar de geschiedenis rond de priorij van Corsendonk, maar wij proberen er stilaan ook wat andere stukjes mee te tonen.”

1.500 wandelaars

“Afhankelijk van het weer verwelkomen we elk jaar tot 1.500 wandelaars, van wie er uit heel Vlaanderen en zelfs uit Nederland en Duitsland komen. Voor hen is het prettig om elk jaar andere delen van onze streek te ontdekken. Daarom hebben we besloten om het traject van de Paterkes­tocht te vernieuwen, zodat we hen eens iets anders kunnen bieden. Later willen we graag domein De Echelkuil, met het voormalig jachthuis van de familie Misonne, in het parcours betrekken. Dit jaar zoeken we het in de Zeshonderd, een gebied van 600 ­hectare richting Arendonk.”

Deelnemers aan de Paterkestocht kunnen kiezen uit diverse afstanden, van 4 tot 50 kilometer. Naargelang het gekozen parcours wandelen ze langs heidegebieden en vennen en door statige dreven, historische zandweggetjes, naaldbossen en weilanden. “Het langste traject leidt zelfs langs de Watermolen in Retie”, verklapt Van Gorp. “De tochten lopen deels over privéterrein. Op die manier wandelen deelnemers langs plaatsen waar ze anders nooit kunnen komen. Onderweg voorzien we rustposten, onder meer in het bezoekerscentrum van natuurreservaat De Liereman. Het kortste traject is ook geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Dat is volledig verhard en loopt door rustige, groene woonstraten.”

Geschiedenisles

Wie voor de langste afstand kiest, mag al vanaf 7u vertrekken. “Anderen kunnen tot 15u inschrijven aan Zweepes Ven, het gebouw van de speelpleinwerking van de gemeente”, geeft Van Gorp mee. De naamgeving van de Paterkestocht knipoogt naar het religieuze verleden van ­Corsendonk. “De geschiedenis van de priorij begint bij Maria van Gelre, de dochter van Hertog Jan. Die heeft in de veertiende eeuw het klooster laten opbouwen”, weet Michel Van Gorp. “Veel van haar bezittingen, waaronder de priorij, heeft ze later weggeschonken. Door dat goed werk voor de gemeenschap wilde ze in de hemel terechtkomen. Later lieten de paters er minderbedeelden overnachten en kregen mensen er eten.”

“Wandelclubs die voor de Paterkes­tocht bussen inleggen, geven we die informatie over de priorij en ook over De Liereman mee, zodat ze daarmee op voorhand hun leden warm kunnen maken. Op de website vermelden we de geschiedenis ook”, zegt de organisator, die eind 2005 met Karin Peeters de eerste Oud-Turnhoutse wandelclub De Korhoen­stappers heeft opgericht. De naam verwijst naar een stukje plaatselijke natuurgeschiedenis.

“De korhoen is een schuwe vogel die tussen de heide leeft en vroeger in De Liereman voorkwam”, vertelt Van Gorp. “Toen in dat gebied bomen werden aangeplant om hout voor de mijnbouw te hebben, is de korhoen er vertrokken. Nu is die vogel in Nederland en België nergens meer te vinden, tenzij bij kwekers. Met zijn naam leggen we de link met Oud-Turnhout.”

Als club zijn De Korhoenstappers erkend door Wandelsport Vlaanderen. “Die organisatie telt in totaal zowat 60.000 leden, onze club om en bij de 130. Zelf organiseren we twee tochten per jaar. Daarnaast gaan we om de twee weken in De Liereman wandelen of nordic walken, waarvoor ik een opleiding als lesgever heb gevolgd. Voorts nemen we ook geregeld deel aan wandeltochten van andere clubs, waardoor we andere streken leren kennen. Onze leden kiezen zelf waar, wanneer en hoe ver ze mee wandelen. Niemand is verplicht. Mooi is ook dat je aan een wandelaar niet ziet of iemand dokter of arbeider is”, promoot Van Gorp.

Startplaats Zweepes Ven, Oude Arendonksebaan 73, Oud–Turnhout. Vertrekken kan van 7 tot 15u, aankomen tot 18u. Deelnameprijs 1,50 euro. www.dekorhoenstappers.be