© ATV

Jacob’s Conceptstore vraagt faillissement aan: “We kregen 24 uur om al onze spullen uit de winkels te gaan halen”

Winkelketen Jacob’s Concepstore vraagt het faillissement aan. Handelaars kregen maandag 24 uur de tijd om de vestiging waar ze hun spullen verkopen te verlaten. Dat blijkt uit een mail die zaakvoerder Thomas Nouws die dag stuurde. De keten zat al enkele maanden in slechte papieren.

David Van Turnhout

LEES OOK. Handelaars trekken aan alarmbel: “Jacob’s Conceptstore moet ons nog tienduizenden euro”

Bij Jacob’s Conceptstore verkochten lokale ondernemers hun handgemaakte producten. Je vond er cadeau- en decoratiemateriaal zoals kaarsen, kaders, bloempotten en juwelen. In een paar jaar tijd groeide de winkel als een kool en gingen er liefst 22 vestigingen open, de laatste tijd ging het bergaf.

LEES OOK. Pijlsnelle groei voor cadeauwinkels van jonge Antwerpenaar: 13 nieuwe zaken in maand tijd en op naar het buitenland

Handelaars van de vestigingen Antwerpen-Hoogstraat, Lier, Mechelen, Hasselt en Brugge kregen op Pinkstermaandag een mail van zaakvoerder Thomas Nouws waarin hij hen vraagt tegen dinsdagavond de winkels leeg te maken en de panden te verlaten. Op de website van de keten, die ondertussen offline is, was het aantal vestigingen intussen gehalveerd van 22 tot 11 winkels.

Thomas Nouws in Jacob’s Conceptstore in Antwerpen.© Joris Herregods

Handelaars klaagden ondanks tal van beloftes over achterstallige betalingen. Verschillende schuldeisers startten ook incassoprocedures. “Nouws zou ons op 17 mei informeren over de stand van zaken, maar we hebben niets meer vernomen”, getuigt een handelaar. “Hij had ons beloofd te zullen betalen, maar niet iedereen heeft zijn geld gezien. Sommigen krijgen met mondjesmaat hun achterstallige bedragen, maar anderen hebben nog niets ontvangen”, zegt hij.

LEES OOK. Handelaars van Jacob’s Conceptstore schrijven open brief: “Nieuwe winkels openen, maar wij hebben nog 45.000 euro tegoed”

Na maanden onzekerheid besloot Nouws er de stekker uit te trekken. “Vandaag sluit Jacob’s Conceptstore zijn elf winkels en vraagt het zijn faillissement aan. We zijn niet langer in staat onze vaste kosten te betalen. Daarom leggen we de boeken neer ondanks de succesvolle en populaire winkels. We zien geen enkel alternatief om meerverkoop te genereren in deze fysieke verkooppunten. We betreuren deze beslissing enorm en onze gedachten gaan dan ook naar de talrijke enthousiaste ontwerpers”, verklaart Nouws aan Gazet van Antwerpen.

“We zien geen enkel alternatief om meerverkoop te genereren in deze fysieke verkooppunten”

Jacob’s Conceptstore zat al een tijdje in woelig vaarwater. In maart trokken handelaars van de keten aan de alarmbel nadat ze al enkele maanden niet waren uitbetaald voor goederen die ze via de keten in het najaar van 2023 hadden verkocht. In april lieten ze opnieuw van zich horen omdat de betalingsproblemen bleven aanslepen. Of ze ooit nog hun geld zullen zien, zal moeten blijken uit de afwikkeling van het faillissement.

LEES OOK. Kan Jacob’s Conceptstore de negatieve spiraal nog doorbreken? Ondernemers hekelen aanpak van zaakvoerder

© Hans Otten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER