© Annemiek Mommers

Bilzenaar en 353 andere leerlingen krijgen diploma niet door falen school

Maastricht heeft er een tumultueus weekend op zitten. Nadat 354 leerlingen van de plaatselijke VMBO-scholen te horen kregen dat hun eindexamens werden afgekeurd wegens door de school gemaakte fouten, gingen leerlingen en hun ouders een verhitte discussie aan met de instanties. Niels Dijk (17) uit Bilzen, die ervan uitging dat zijn laatste jaar achter de rug was, is een van de gedupeerden. “Ik ben woedend”, zegt hij. “Wij worden gestraft voor de fouten van de school.”

Jo SMEETS

VMBO Maastricht bestaat uit twee scholen: het Sint-Maartenscollege en het Porta Mosana College. Beide hebben “ernstige fouten” gemaakt, schreef de Nederlandse onderwijsminister Arie Slob aan de Tweede Kamer, dus werden de eindexamens van 354 leerlingen afgekeurd. Ze zullen geheel of gedeeltelijk moeten worden overgedaan, en dat is niet naar de zin van de leerlingen en hun ouders. Die vinden dat zij nu de rekening gepresenteerd krijgen voor andermans fouten. Ondertussen hebben al meer dan tienduizend mensen een petitie ondertekend die Slob moet aanzetten zijn besluit te herzien. Ook werd er vrijdag een infosessie gehouden voor de gedupeerden in het Maastrichtse congrescentrum MECC, en volgens Dagblad De Limburger liep het daar net niet uit de hand: ‘een van woede kokend auditorium’, ‘gejoel, gefluit en geschreeuw’, ‘honderden ziedende leerlingen’, ‘enorme verontwaardiging’, ‘mensen die de zaal verlieten met dezelfde woede als waarmee ze waren gekomen’…

Pure chaos

Maar wat was er nu precies aan de hand in de VMBO-scholen? Blijkbaar trokken vele ouders al jaren aan de alarmbel, maar werd daar zelden gehoor aan gegeven. De verhalen over chronische lesuitval, leerlingen die meer dan een halfjaar lang een bepaald vak niet kregen, fout opgestelde examendocumenten en registratiefouten zijn legio. Er zou pure chaos heersen in de scholen. Volgens De Limburger trekt Guido Beckers, directeur van scholenkoepel LVO Maastricht, nu het boetekleed aan, maar heeft hij nog niet overwogen of daar ook consequenties aan verbonden moeten worden. Wordt absoluut vervolgd.

© HBVL

Woedend

354 leerlingen kregen dus via een e-mail te horen dat alle moeite van de voorbije weken tevergeefs is geweest, dat ze hun diploma niet zullen krijgen. Eén van hen is de zeventienjarige Niels Dijk, die in Hoelbeek bij Bilzen woont. Niels was geslaagd voor zijn eindexamen en heeft er dus zijn laatste jaar in het Sint-Maartenscollege opzitten, of dat dácht hij toch. Want ook zijn examen werd afgekeurd. “Niets is nu nog zeker”, zegt hij. “Wat gaat er nu gebeuren? Misschien moet ik mijn eindexamen overdoen, misschien wel mijn hele jaar. Ik ben dan ook ronduit woedend, want wij worden gestraft voor de fouten die de school gemaakt heeft, en dat is totaal onredelijk.”(denkt na) “Ik had dit helemaal niet zien aankomen, dacht dat alles goed geregeld was in die school. Na een geslaagd examen was dit een hoofdstuk dat ik kon afsluiten, en dan krijg je dit. Ik heb verdorie bijles gevolgd om mijn examens tot een goed einde te kunnen brengen, en misschien moet ik nu wel helemaal opnieuw beginnen. Wie gaat dat allemaal betalen? Ik hoop dus dat mijn oorspronkelijk examen alsnog wordt goedgekeurd.”