© gvb

Bosland pakt uit met “meest gezinsvriendelijke wandelnetwerk van Vlaanderen”

Wie Bosland al wandelend wil verkennen, kan dat voortaan ook aan de hand van een netwerk van 323 knooppunten dat hetzelfde systeem gebruikt als het fietsroutenetwerk. Op deze manier kan er ruim 400 km bos- en natuurlandschap verkend worden in de gemeenten Lommel, Overpelt, Hechtel-Eksel én Peer dat voortaan ook gedeeltelijk tot Bosland wordt gerekend. Er worden 1.000 proefkaarten gratis verspreid via de toeristische infokantoren.

Geert VAN BAELEN

Het Boslandnetwerk is naast dat in de Voerstreek, het tweede wandelnetwerk met knooppunten. Toch had het heel wat voeten in de aarde tot iedereen gewonnen was voor het concept. De Lommelse schepen van toerisme Véronique Caerts (Open VLD) geloofde in de mogelijkheden en wist Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) te overtuigen om de handschoen op te nemen, en ook de andere partners zoals Toerisme Vlaanderen warm te maken. “We kennen hier al een heel uitgewerkt systeem van wandellussen, dus voelde niet iedereen meteen de nood om er nog een uit te werken”, stelt Els Jorissen van RLLK. “Uiteindelijk hebben we de toestemming gekregen van Toerisme Vlaanderen om deze lussen met hun eigen bewegwijzering te behouden, en ze met elkaar te verbinden in functie van het knopennetwerk. Ook hebben we locaties toegevoegd waar voordien geen wandelingen kwamen zoals bijvoorbeeld het Duitse militaire kerkhof in Lommel. Hoewel het netwerk hoofdzakelijk de natuur verkent, hebben we ook telkens aansluiting met het centrum van elke Bosland-gemeente voorzien.”

Sinds april werden 1.650 bijkomende paaltjes geplaatst en meer dan 7.000 infobordjes met nummertjes aangebracht. Maar liefst 260 kilometer aan nieuwe wandelpaden kreeg vorm tussen de bestaande wandelroutes. “In totaal kunnen wandelaars nu meer dan 400 kilometer zelf aan elkaar knopen. Mensen willen vandaag zelf graag wandelingen uitstippelen”, gelooft Overpelts burgemeester Jaak Fransen (CD&V) in de slaagkansen. Voor wie het nog groter ziet, sluit het nieuwe wandelnetwerk aan op netwerken in de Antwerpse kempen en het Nederlandse Noord-Brabant.

Proefkaarten

Via de toeristische infokantoren worden nu een duizendtal proefkaarten van het knopennetwerk uitgedeeld. “Het aanbrengen van de bewegwijzering op het terrein is een heel complex werk. Onvermijdelijk zijn er foutjes ingeslopen en we roepen daarom wandelaars op om hun opmerkingen door te spelen aan ons”, stelt Ilse Ideler, directeur van RLLK. “In het najaar lanceren we dan de officiële netwerkkaart met uitnodigende extra’s zoals een inspiratieboekje voor volwassenen en kinderen.”

In het bijzijn van gedeputeerde Ludwig Vandenhove, voorzitter RLLK, werd gisteren al een korte proefwandeling gemaakt. Jan Van Praet van Toerisme Vlaanderen omschreef het netwerk als het meest gezinsvriendelijke van Vlaanderen. De totale kostprijs van het project bedraagt 341.939 euro waarvan Toerisme Vlaanderen 205.163 bijdraagt, de rest wordt door de gemeenten gefinancierd.