Erdogan: ‘Turkije doorstaat opnieuw democratische test’

Erdogan en zijn echtgenote vieren Erdogans overwinning© EPA-EFE

© EPA-EFE

thumbnail: Erdogan en zijn echtgenote vieren Erdogans overwinning
thumbnail:

In Turkije heeft zittend president Recep Tayyip Erdogan (64) de presidentverkiezingen al in de eerste ronde gewonnen. Hij mag zeker nog tot 2023 aanblijven. De oppositie tekent protest aan.

gina, rdc

Net als vorig jaar, bij het betwiste referendum over de nieuwe grondwet, pakte Erdogans partijmachine zondagavond iedereen in snelheid. Na een verwarrende verkiezingsavond, claimde de president rond halftien Belgische tijd in een vrij ingetogen speech de overwinning. Hij bedankte alle kiezers voor de ‘zware verantwoordelijkheid die ze hem hadden gegeven’. Ondertussen vierden zijn aanhangers op straat feest.

Diep in de nacht maakte de voorzitter van de kiescommissie, Sadi Güven, de cijfers bekend. Met nagenoeg alle stemmen geteld, leek Erdogan zo'n 53 procent van de stemmen te hebben gehaald. Zijn grote uitdager, Muharrem Ince, strandt op zo'n 31 procent. Er komt dus geen tweede ronde.

Stad versus platteland

Maar de oppositie lijkt niet van plan zich bij die resultaten neer te leggen. Toen het officiële persbureau Anadolu zondagavond claimde dat 89,8 procent van de stemdozen waren verwerkt, kwam er meteen protest van Adil Secim, het burgerplatform van verkiezingswaarnemers dat aan de oppositie verbonden is. Volgens he, was er nog geen 40 procent van de uitgebrachte stemmen geteld.

‘Ze tellen de steden het laatst, omdat ze weten dat de scores daar slechter zijn’, liet een oppositiegezinde commentator vanuit Istanbul weten aan De Standaard. Ook de belangrijkste oppositiekandidaat Ince riep gisterenavond op om de officiële resultaten nog niet te aanvaarden.

'Democratische test’

Volgens Erdogan echter was de stembusgang 'een echt democratisch proces in onze grote natie’. Ook in zijn nachtelijke dankwoord stelde hij dat Turkije ‘een nieuwe democratische test doorstaan’ had en dat het daarmee ‘een voorbeeld voor de hele wereld’ stelde.

‘Onze democratie heeft gewonnen, de wil van het volk heeft gewonnen, Turkije heeft gewonnen’, sprak Erdogan zijn aanhangers toe, aan het hoofdkwartier van zijn partij AKP in Ankara. Hij beloofde verder werk te maken van de hervorming van Turkije, 'dat we hebben gered van samenzweerders, coupisten, politieke en economische huurmoordenaars, straatbendes en terroristische organisaties’. Hij beloofde van Turkije ‘een van de top 10 economieën in de wereld’ te maken.

Hardliners

Naast de presidentsverkiezingen waren er zondag ook parlementsverkiezingen. Daar sprongen zondagavond twee resultaten uit. Ten eerste krijgt Turkije een coalitieregering. De AKP van Erdogan (ongeveer 43 procent) kan haar kostbare parlementaire meerderheid alleen behouden dankzij haar alliantie met de ultranationalistische, rechtse MHP.

Die MHP haalt met 11 procent een onverwacht hoge score, zeker gezien de concurrentie van voormalig MHP-politica Meral Aksener. De hardliners van MHP zullen extra gaan wegen op de volgende Turkse regering én de diplomatieke koers.

Ten tweede haalt de pro-Koerdische HDP, ondanks pogingen tot intimidatie, toch de kiesdrempel van 10 procent. Grootste oppositiepartij CHP landde op 22,6 procent.

De algemene opkomst was met minstens 87 procent historisch hoog.

De Hongaarse premier Viktor Orban was zondagavond een van de eersten om Erdogan te feliciteren met zijn overwinning.