Hoop op einde oorlog Syrië

Nieuws
In Syrië komt na bijna acht jaar burgeroorlog beweging in het politieke proces.
anp
dinsdag 18 december 2018 om 19:50

Genève

Begin volgend jaar zal voor het eerst het constitutionele comité in Genève bijeenkomen. Dat zeiden de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Iran en Turkije na overleg met de VN-bemiddelaar Staffan de Mistura in Genève op dinsdag. De ministers hebben ‘positieve resultaten gepresenteerd van hun overleg met de Syrische partijen over de samenstelling van de commissie’, luidde hun verklaring. In januari werd tijdens een bijeenkomst in Sotsji in beginsel al besloten tot de oprichting van het comité. Dat moet de weg effenen voor een politieke oplossing voor het conflict. Het comité zal bestaan uit vijftig vertegenwoordigers van de regering en de oppositie, plus nog eens vijftig onafhankelijke leden die door de Verenigde Naties worden benoemd. Vooral rond de laatste groep was er veel onenigheid. De Mistura is optimistisch dat de inspanningen vruchten afwerpen: ‘Een grondwet gaat bijvoorbeeld over de macht van de president, het kan en moet ook gaan over hoe verkiezingen worden gehouden en machtsverdeling’, zei hij. Het comité heeft de steun van alle grote mogendheden. De Syrische burgeroorlog brak uit in maart 2011 met protesten tegen de regering van president Bashar al-Assad. Zijn troepen gingen met veel geweld tegen de demonstranten in. In de afgelopen maanden hebben het Syrische leger en zijn bondgenoten strategische gebieden onder hun controle gekregen. Ze domineren nu het grootste deel van het land, inclusief alle grote steden. Het belangrijkste gebied voor de rebellen blijft de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Auto's met Servische vlaggen trekken door de hoofdstad Belgrado uit protest tegen de beslissing van de VN.

VN besluiten tot jaarlijkse herdenking van genocide in Srebrenica, Serviërs woedend

Wereldwijd wordt voortaan jaarlijks op 11 juli de genocide in Srebrenica herdacht. De Algemene Vergadering van de VN heeft daartoe donderdag besloten. De Servische regering en Servische leiders in Bosnië-Herzegovina zijn woedend.

De zeegrens tussen Rusland en Finland. De foto is genomen in de Zuid-Finse gemeente Virolahti en aan de overkant is Rusland te zien.

Wil Rusland nieuwe grenzen trekken in de Oostzee? 'Moskou zegt: we doen wat we willen'

Volgens inmiddels weer ingetrokken berichten wil het Kremlin de maritieme grenzen in de Oostzee actualiseren. Was de publicatie een fout of een provocatie?

Premier Kaja Kallas van Estland,  die deze week erkende dat sommige landen nu al militairen trainen in Oekraïne, op eigen risico.

Denktank Clingendael: EU moet snel trainingsmissie in Oekraïne overwegen

De Europese Unie moet onderzoeken of het zijn huidige trainingsmissie van Oekraïense militairen (deels) kan verschuiven naar Oekraïne, adviseren onderzoekers van het Instituut Clingendael .

Oekraïense militairen zijn nog steeds de baas in Chasiv Yar, een strategische plek ten noorden van Avdiivka.

Het Westen verschuift zelfopgelegde 'rode lijnen' nu Oekraïne in het nauw komt

De ergste paniek lijkt voorbij over de Russische aanval ten noorden van Charkiv. Maar experts zijn het erover eens dat Oekraïne komende maanden een zware tijd tegemoet gaat.

De Noorse koning Harald spreekt het Deense koningspaar toe tijdens een staatsbanket in Oslo.

Deens koningspaar viert twintigste trouwdag in Noorwegen

Op de twintigste verjaardag van hun trouwdag dineerden de in januari aangetreden koning Frederik van Denemarken en koningin Mary met hun Noorse collega’s in het koninklijk paleis in Oslo.

Hongerende Gazanen plunderen trucks met voorraden via de door de VS gebouwde pier bij Gaza zijn binnengebracht. Met name het belemmeren van humanitaire hulp rekent Strafhofaanklager Kahn Israël zwaar aan.

Waarom de arrestatieverzoeken van Strafhof-aanklager Kahn tegen Hamas en Israël kortzichtig zijn

Het internationale Strafhof heeft een zware klap opgelopen door de manier waarop hoofdaanklager Kahn zijn arrestatieverzoeken tegen de Hamastop en tegen de Israëlische premier Netanyahu en defensieminister combineerde.