Luister naar

Opinie: Je helpt in Ethiopië het beste als mensen op den duur zichzelf redden

Nieuws
Zijn Nederlandse bedrijven in Ethiopië vooral op hun eigen winst uit? Kom op, dat is veel te negatief. Er zijn ook ondernemers die het goede willen doen.
Simon Boersma is medeoprichter van een bedrijf in Ethiopië
dinsdag 18 december 2018 om 16:00
Studenten metaalbewerking op de bedrijfsschool van hulporganisatie Dorcas in Awassa, Ethiopië.
Studenten metaalbewerking op de bedrijfsschool van hulporganisatie Dorcas in Awassa, Ethiopië. sabg plc

Leuk om op maandagmorgen, klaar om te vertrekken voor een korte zakenreis naar Ethiopië, te worden weggezet als leverancier van gebakken lucht, die graag zaken doet met zijn eigen bril op.

Ton Veen schrijft een nogal negatief en generaliserend artikel (Nederlands Dagblad 10 december) over Nederlandse agrarische bedrijven die in Ethiopië grond kopen, investeren en geld verdienen. Hij onderschrijft wat Ivo de Klerk eerder (Nederlands Dagblad 30 november) schreef: ‘De afgelopen jaren groeide de hoeveelheid internationale landbouwinvesteringen snel, onder andere in Ethiopië. Maar het levert de lokale bevolking daar geen extra voedsel op (…) De beloofde voordelen van de landbouwinvesteringen blijken dus gebakken lucht (…) Ook de laatste belofte (dat de lokale bevolking baat bij die investeringen zou hebben en er wat van zou leren, red.) wordt gebroken. De beloofde voordelen van de landbouwinvesteringen blijken dus gebakken lucht (…)’

Ton Veen herhaalt de opmerking dat al deze beloftes gebakken lucht zijn, en dat Nederlandse ondernemers graag zaken doen met een eigen bril op.

idealisten

Ik heb moeite met dit soort kritiek en vooral als het over mensen gaat die het goede willen doen. Ik wil daarom proberen wat nuance aan te brengen.

Op reis naar Ethiopië en tijdens conferenties over de economische ontwikkeling van Ethiopië, kom ik prachtige idealisten tegen. Mensen gedreven om anderen te helpen. Of ze nu werken voor particuliere hulporganisaties (ngo’s), overheid, kerken of bedrijven, of een eigen bedrijf runnen. Ik kom ook weleens mensen tegen van wie ik denk: ‘Is dat nu zo’n zakkenvuller?’ Het moet idealisme óf de hoge beloning zijn. Anders steek je geen cent in een onderneming in Ethiopië. Kan het ook beide zijn?

lange termijn

Toen ik op relatief jonge leeftijd werd gepensioneerd en besloot wat voor andere mensen te willen doen, was het een vraag hoe ik mijn gaven het beste zou kunnen inzetten. Uiteindelijk kwam ik als uitvoerend vrijwilliger bij de hulporganisatie Dorcas terecht. Ik herinner me boeiende discussies binnen Dorcas over de vraag of de focus meer moet liggen op directe hulpverlening (voedselpakketten, noodhulp) of meer op ontwikkeling (onderwijs en werkgelegenheid). Voor mij was effectiviteit op lange termijn belangrijk en ik werd benoemd als coördinator Arbeid en Inkomen.

Via Dorcas werd ik medeoprichter en aandeelhouder van een bedrijf in Ethiopië, dat metalen producten voor de landbouw maakt, zoals maispellers, waterpompen en sinds kort melkbussen. De producten zijn bedoeld om de opbrengst uit de landbouw voor de boeren te vergroten en import van landbouwmachines en agrarische producten te vervangen.

Het bedrijf heeft 74 medewerkers, allemaal lokale mensen, en een bedrijfsschool, waar gemiddeld 200 studenten in opleiding zijn voor metaalbewerken of voor kok in een restaurant. Een tweede bedrijf annex school is in aanbouw.

ngo of bv

We hebben overwogen de bedrijven als ngo op te zetten, maar uiteindelijk hebben we voor de vorm van een bv gekozen. De belangrijkste reden van die keus was de te verwachten effectiviteit op lange termijn. Ook wilden we de eigen verantwoordelijkheid van Ethiopiërs stimuleren en het effect van ‘de hand ophouden’ verkleinen.

Volgens ons is dat nog steeds de juiste keuze.

Er bestaat geen twijfel dat hulp van veel ngo’s mensen op korte termijn heel goed helpt. Op lange termijn verandert er soms niet zo veel door deze hulp. De reactie kan zijn: ‘Moet dat dan?

We zijn geroepen mensen in nood te helpen, niet de wereld te verbeteren. Jezus volgen is omzien naar weduwen en wees.’ Ik bestrijd dat niet, maar als je hulp zo kunt geven dat die weduwe en wees de volgende jaren zichzelf kunnen helpen? Zodat er brandhout en medicijnen zijn voor een tachtigjarige weduwe en een baan voor iemand die kan en wil werken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Ik zou wensen dat Europa weer bestuurd zou worden vanuit het geloof in God.'

Stemmen op een christelijke partij in Europa? 'Het gaat om wat mensen doen, niet wat ze belijden'

Neemt het belang van de Europese verkiezingen voor u toe nu CU en SGP misschien beide geen zetel bemachtigen? Welke overwegingen maken acht ND-lezers als ze gaan stemmen?

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

De verhalen van Daphne Wesdorp maken ons tot getuigen van oorlog

Daphne Wesdorp is 26 jaar oud, maar heeft meer oorlog gezien dan de meeste mensen. In de afgelopen paar jaar reisde ze voor het Nederlands Dagblad naar landen als Oekraïne, Irak en Ethiopië.

Vaak zitten in verhalen over religieverlating ook complexe onderhandelingen met de tradities en gemeenschappen waar je vandaan komt.

Reken af met luie en oneerlijke vooroordelen over mensen die hun religie verlaten

Veel religieverlaters gaan niet over één nacht ijs. Het is vaak een pijnlijk proces waarbij er veel op het spel staat: je geloof, familie, werk en vriendschappen. Luister eerlijk naar hen, schrijft Nella van den Brandt.

Arbeidsmigranten vallen buiten onze vangnetten van empathie, en hebben weinig verdedigers. Ze worden gezien als economische noodzaak.

Wij, die van jongs af leerden voor onszelf op te komen, weten niet hoe het is arbeidsmigrant te zijn

Er worden in ons land massaal mensen uitgebuit: arbeidsmigranten. We voelen ons vaak weinig met hen verbonden. Schrijfster Anna Looije: 'Maar elke daad van goedheid voor deze kwetsbare groep wordt door God gezien.'

Protest tegen het verdwijnen van normale kassa's bij dit Albert Heijn filiaal in Utrecht.

Afrekenen bij een kassadame of -heer is er nauwelijks nog bij. Ik mis contact bij de zelfscankassa

Thijmen Sprakel doet bij de zelfscankassa van Albert Heijn een ontdekking: hij mist iets. Contact! Met een mens. En nu zoekt hij een supermarkt met een menselijk gezicht.

Mosab Hassan Yousef, een ex-Hamas strijder die nu christen is. 'Ik ben de zoon van de oprichter van Hamas - opgevoed en opgeleid met als doel om Israël te vernietigen. Ik ben tot een keerpunt gekomen en heb Joden van harte lief.

Er zijn hoopvolle voorbeelden in Israël en Gaza: mensen met een trauma die elkaar willen liefhebben

David Verboom begrijpt steeds minder van wat er in Israël gebeurt. Maar een messiasbelijdende voorganger in Israël en een ex-Hamas strijder uit Gaza geven hem hoop.